Elfoglalták a lázadók központját

Munkatársunktól
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harckocsik foglalták el tegnap az öt hónapja tartó szíriai felkelés központját jelentő Hama város főterét – számoltak be a helyi lakosok a nemzetközi hírügynökségeknek, robbantásokról is hírt adva. Hama a fundamentalista Muzulmán Testvériség 1982-es felkelése óta számít a rendszerellenes lázadás jelképének, a 700 ezer lakosú várost pedig vasárnap vette minden eddiginél keményebb ostrom alá Bassár el-Aszad elnök hadserege a „sabbiha” néven emlegetett félkatonai csoportokkal kiegészülve. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának elnöke, Rami Abdul-Rahman elmondta: helyi forrásaik szerint tankok hosszú sora kígyózott a Hamába vezető úton, s az ezt követő robbanásokat a környező városok lakói is hallották. A bombázásról és a fegyveres harcokról pontos részleteket azonban egyelőre nem tudni, a város kommunikációs vonalait ugyanis elvágták a biztonsági erők. A Reuters hírügynökség műholdkapcsolattal rendelkező informátora szerint Aszad kormánya – teljes mértékben lefoglalva az országos médiát – a Kairóban folyó Mubarak-tárgyalás közvetítésével próbálja elterelni a szíriai lakosság figyelmét Hama csendes „kivégzéséről”. Szíriai aktivisták szerint a vasárnap óta elesettek száma jóval meghaladja a százat, biztos adatokkal azonban senki sem szolgálhat.
Az újabb hadműveletek – melyek a mozlim böjti hónap, a hétfőn kezdődött ramadán idejére sem szüneteltek – ismét kivívták a nemzetközi közösség bírálatait. Olaszország visszahívta damaszkuszi nagykövetét, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig éjszakába nyúlóan tárgyalt az aszadi rezsimmel szembeni tervekről. Késő esti hírek szerint megállapodás született egy Szíriát elítélő dokumentum szövegéről. Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, a BT a szöveg szerint elítéli, hogy a szíriai hatóságok számos esetben megsértették az emberi jogokat, és erőszakot alkalmaznak a polgárok ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.