Elhárítás

Csontos István a katonai elhárítás embere – mondta társáról Kiss Árpád, a romagyilkosságokkal vádolt elsőrendű vádlott. A Magyar Hírlapnak adott interjújában arról beszélt: furcsállta, hogy amikor őt a debreceni Perényi 1 nevű kocsmában elfogták, akkor a szintén a helyszínen lévő Csontos István negyedrendű vádlott egyszerűen kisétálhatott a rendőrök között.

Munkatársunktól
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már korábban lehetett hallani olyan pletykákat, hogy Csontos Istvánnak titkosszolgálati kapcsolatai vannak – mondta Kiss Árpád. – Az figyelemre méltó, hogy Csontos azt mondja (vallomásában), ő az egészben mellékszereplő, de egy olyan mellékszereplő, akinek mindenről van tudomása, és olyan információk birtokában van, amellyel könnyűszerrel kiszolgálhat másokat. Valójában szerintem arról van szó, hogy provokálta a környezetét, nem más célból, mint amivel őt megbízta a KBH (mint kiderült: Csontos korábban a Katonai Biztonsági Hivatalnak jelentett – a szerző) – fogalmazott a Magyar Hírlapnak a romagyilkosságok elsőrendű vádlottja.
Kiss Árpád kitart amellett, hogy nem vett részt egyetlen cigány megölésében sem; csak olyan támadások helyszínén volt jelen, ahol senki nem halt meg. A férfi elmondta: a 2006-os események, a „forradalmi hangulat”, a tüntetések és azok vérbefojtása, majd az ezt elkövető rendőri vezetők kitüntetése „olaj volt a tűzre”; a „sodró hangulatú” év eseményei is hozzájárultak az erőszak elszabadulásához, valamint az, hogy „a politika újabb és újabb hazugságokkal tarkította a már meglévő hazugságait”.
Ma is pszichológushoz jár az a fiatal lány, aki a kislétai gyilkosság alkalmával sebesült meg; édesanyja nem élte túl a merényletet. Jobb karját azóta is nehezen mozgatja, még mindig sörétek vannak a testében, de azokat nem lehet kioperálni, mert az akár az életébe is kerülhetne. Az árván maradt lány – édesapját már korábban elveszítette – ugyanabban a házban lakik, amelyikben a támadás érte őket, de azt azóta a volt polgármester anyagi segítségével felújították. Balogh Tímea egy nagykállói középiskolába felvételizett szakápolónak, de elmondása szerint bizonytalan az iskolakezdése, mert a tanszereket, egyéb holmikat nem tudja miből megvásárolni.
A Sant’Egidio közösség holnap este 7 órára ökumenikus imádságot hirdetett, amelyen a romák elleni támadások áldozataira emlékeznek és a megbékélésért fohászkodnak. A szertartást – amely a VIII. kerületi Lőrincz pap téren lesz a Jézus Szíve templomban – Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, a püspökkari konferencia cigánypasztorációs referense vezeti. Mellette Fabiny Tamás evangélikus püspök és Balog Zoltán református lelkész is igét hirdet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.