Embertelen körülmények

Embertelen és megalázó bánásmódnak tettek ki egy magánzárkába irányított fogvatartottat – állapította meg Szabó Máté ombudsman vizsgálatában. Az állampolgári jogok biztosa az eset kapcsán rámutatott, szabályozatlan az elítéltek egyszemélyes zárkában való elhelyezése és az intézkedéssel szembeni jogorvoslat lehetősége is.

Munkatársunktól
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs megfelelően szabályozva annak eljárási rendje, ahogyan egy fogvatartott különleges biztonságú körletbe helyezhető, és hiányoznak a szükséges garanciák is, például a jogorvoslat lehetősége – állapította meg Szabó Máté egy panasz kivizsgálásakor. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hozzátette: az elhelyezés fenntartására vonatkozó, megfelelően szabályozott és garanciákkal ellátott eljárási rend hiánya szemben áll az embertelen és megalázó bánásmód alkotmányos tilalmával, valamint a jogorvoslathoz való joggal.
Az Ombudsmani Hivatal tegnapi közleménye szerint a biztoshoz beérkezett egyik beadványban az állt: a panaszost csaknem három és fél éven át különleges biztonságú körletben tartották fogva, a felügyeleten kívül senkivel sem érintkezhetett, a többi fogvatartottól elszigetelték, ami súlyosan rombolta a személyiségét. Az ombudsman kifogásolta, hogy a hatóságok semmilyen eszközt sem alkalmaztak az elhelyezés negatív hatásainak ellensúlyozására.
A különleges biztonságú körlet lényegében egyszemélyes zárka, amelyben a fogvatartott állandó felügyelet alatt áll, celláját az intézeten belül is csak engedéllyel és felügyelettel hagyhatja el, nem viselhet saját ruhát, és korlátozható a magánál tartható tárgyak köre is. Ilyen körülmények közé akkor irányítanak valakit, ha súlyosan veszélyeztetik a büntetés-végrehajtási intézet rendjét, biztonságát, ön- vagy közveszélyes magatartást tanúsíthatnak, vagy ilyet már el is követtek.
A biztos azt javasolta a közigazgatási és igazságügyi miniszternek, hogy a belügyminiszterrel együttműködve dolgozza ki, illetve módosítsa a különleges biztonságú körletbe helyezés törvényi és rendeleti feltételeit. Szabó emellett azt ajánlotta a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, hogy dolgozzon ki a gyakorlatban is alkalmazható módszertani iránymutatást arra, hogy miként lehetne megteremteni a különleges biztonságú körletben a fogvatartottak foglalkoztatásának feltételeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.