Erőszak-propagandisták

2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy arisztotelészi bölcsesség: ha nem vagyok ott, akár meg is verhetnek. A balliberális oldal ezt úgy fordítja le: ha nem vagy ott, akár meg is verhetlek – legalább szóban. Lehet, hogy különleges élményt jelent egyes publicisták, magukat értelmiséginek álmodó tuskók szerint, ha valakinek nem érnek fel a térdéig sem, legalább szóban elverjék rajta a port. A példa azonban ragadós, és az újságokban, internetes portálokon elpufogtatott, erőszakkal való viccelődés komolyra is fordulhat. Félő, ez egyik nem is mellékes célja az ilyen megnyilatkozásoknak. Ha azt írják le egy politikussal kapcsolatban, hogy nagy pofon néz ki neki a jövőben, vagy hogy „Orbán, lógni fogsz!” (vezető híranyag címe augusztus 3-án), majd ezt variálják folyamatosan, előbb-utóbb lesz valaki, aki úgy gondolja: ha szabad a gazda, és ha ennyire vágyakoznak a fenyítés iránt egyesek, ő majd beteljesíti az óhajt. A Fidesz frakcióvezetője és családja elleni közelmúltbeli halálos fenyegetés intő jel, amit a bizonyítékok szerint egy volt főrendőr követett el.
Gyenge magyarázat, hogy ilyen világban élünk. Hogy ma, amikor norvég tömeggyilkos használja ki a rendvédelmi szervek tutyimutyiságát, még örülhetünk, hogy nálunk csak üres fenyegetőzésben merül ki az agresszió. Hol lenne normális dolog, hogy állandóan a fizikai inzultus kilátásba helyezésével vicceskednek egyes politikusok kárára? Mondani sem kell, elsősorban a kormánypártiakkal kapcsolatban emlegetnek pofonokat, veréseket, akasztásokat, lelövéseket az interneten, a médiában. Nem válasz erre, hogy ilyen a politika, a hatalmon lévőknek mindig többet kell elviselniük. Miként lehet, hogy az államot a csőd szélére kormányzó, azt lezüllesztő, velejéig korrupt, adósságfelhalmozó MSZP–SZDSZ-kabinetek esetében sosem használta a balliberális sajtó a pofon vagy vereség, s főként nem a verés és fellógatás szavakat? Ezzel szemben, ha valaki szoclib orgánumokat böngész, az a benyomása támadhat, hogy a Fidesz– KDNP mindenütt pofonokba szalad bele unión innen és túl. Az a kellemetlen érzés is belénk költözhet, hogy nagyon meg akarják dorgálni fizikailag is a kabinet tagjait és a képviselőket. Vagy igen vágyódnak azután, hogy valaki ezt megtegye.
A pofonokat, sallereket, monoklikat emlegető cikkeknek két válfaja van. Az egyik szerint már részesült belőlük a kormány, a másik szerint nemsokára kapni fog ilyesmit. Egy kis ízelítő a felhozatalból: Saller fog csattanni Orbán arcán?; Orbán nagy pofon előtt; A pofon ideje; Sallerek Orbánnak; Nagy pofont kapott Washingtontól Orbán; Két nagy pofon Brüsszelből: Az EP elítélte az Orbán-kormányt; Orbán monoklival távozott Strasbourgból. A sor szinte a végtelenségig folytatható és variálható más bántalmazási módszerekre hangolva. Figyelemre méltó, hogy a verbális verekedők azt is nehezményezik, ha valaki nem hagyja magát és védekezik. Emlékezzünk: amikor a miniszterelnök azt mondta Brüsszelben, hogy vállaljuk a harcot, rögvest a támadás jeleként értékelte a baloldali kórus. Amikor meg nem hagyta magát a kormányfő lekiabálni a színről az Európai Parlamentben az idegbeteg Cohn-Bendittől és a szintén frusztrált Martin Schulztól, valóságos hadüzenetnek vette a hüledező ballib csapat. Az ő kottájuk szerint a kabinet akkor járna el demokratikusan, ha feltett kézzel, jámboran tűrné az inzultusokat. Mindenfajta más reakciót felháborodással fogadnak.
Észbe kellene kapniuk, mennyire szánalmas ez a szóbeli agresszió. Mintha kárpótolni akarnák magukat a kormány és az ország sikerei miatt. Úgy gondolják, legalább annyi örömük hadd legyen, hogy virtuálisan, mint egy számítógépes játékban elégtételt vehessenek a gyűlölt ellenfélen. A bibi csak az, hogy ha a kormánypártiak megverésével példálóznak, mások végre akarják hajtani a büntetést. Ezért volt visszataszító, amikor a rendvédelmiek tüntetésén akasztófát lóbáltak, vagy hogy Tétényi Éva esztergomi polgármester a fideszesek megverését tartotta kívánatosnak, és nem talált kivetnivalót a névtelen megfenyegetésükben. Ugyane kategóriába illenek az MSZP majálisán a kormányverő bokszgép és a kabinet megpofozását jópofa színben feltüntető írások. Vigyázó szemüket Oslóra vetve felhagyhatnának ezzel a közveszélyesen infantilis játékkal a baloldalon.
Amíg nem késő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.