Erőtlenül tiltakozik Paul Lendvai

Munkatársunktól
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemenszedett hazugságnak minősítette Paul Lendvai tegnapi cikkünket, amelyben arról írtunk, hogy együttműködött a kádári titkosszolgálattal. Az Ausztriában élő, Magyarországról származó újságíró kommentárját az Atv.hu-nak mondta el. Lendvai nem beszélt arról, hogy jogi lépéseket kívánna tenni lapunkkal szemben.
Állambiztonsági iratok alapján beszámoltunk róla, hogy a magát Kelet-Európa-szakértőnek aposztrofáló balliberális újságíróról három titkosszolgálati munkatárs is egyértelműen azt állította, önként működött együtt az állampárti diktatúrával. A Cole Michael fedőnéven dolgozó Lendvai – az egyik dokumentum szerint – a titkosszolgálat „egyik legjobb társadalmi kapcsolata” volt. A dossziékból kiderült, hogy a Belügyminisztérium III/I-3-e alosztályához önként kapcsolódva végzett munkát. Az iratok szerint Paul Lendvai 1957-es disszidálásáig tagja volt az MSZMP-nek.
Bécsben 1961-ben vette fel a kapcsolatot a III/I-3-a alosztály Urbán fedőnevű titkos munkatársával, akitől azt kérte, hogy beutazhasson Magyarországra. Később a bolgár titkosszolgálat jelzésére az összes szocialista országból kitiltották. Magyarországon ekkor lezárták a dossziéját. Egy 1972-es keltezésű szolgálati jegy szerint azonban a 3-as osztály kérte, hogy töröljék Lendvait a tiltó névjegyzékről. Az indoklás szerint „folyamatos beutazásához operatív érdekeink fűződnek”. Cole Michael anyagát eredetileg 2042. február 15-ig titkosították, ám egy 2003-as törvény alapján feloldották a minősítést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.