Fellendülhet a szelíd turizmus

Közel 23 millió forintot biztosít az ifjúsági turizmus és természetjárás céljaira szolgáló belföldi szálláshelyek kialakítására és felújítására a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Soltész Miklós államtitkár szerint ki kell használni a hazai vidékek természeti adottságait.

Mizsei Bernadett
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pályázatot hirdet a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet az ifjúsági turizmus és természetjárás céljaira szolgáló belföldi szálláshelyek, különösen a vízitúra-táborhelyek kialakítását, felújítását, infrastrukturális és higiénés körülményeinek javítását szolgáló beruházások támogatására a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából. A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 22,8 millió forint. – Látszólag nem magas ez az összeg, de az üzenete annál nagyobb: elengedhetetlen a vidék Magyarországának, a hazai turizmusnak, azon belül pedig a vízi turizmusnak az erősítése – jelentette ki Soltész Miklós tegnap Tokajban, a Bodrog partján. A szociális ügyekért felelős államtitkár elmondta: a pályázaton legalább 500 ezer, legfeljebb egymillió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. A támogatási időszak 2011. augusztus 1. és 2012. április 30. között valósul meg. Pályázni egyebek közt közhasznú vagy kiemelten közhasznú társadalmi szervezeteknek, egyházaknak és egyházi fenntartású intézményeknek, önkormányzatoknak és fenntartásukban működő intézményeknek, valamint országos sportági szakszövetségeknek és országos sportszövetségeknek lehet. A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani augusztus 31-ig. Az államtitkár kitért arra is, hogy a tárca kiírta A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése című pályázatot.
Ennek köszönhetően minden olyan helyi civil szervezet, valamint egyház részesülhet támogatásban, amelyek tevékenysége a családok összetartására és a gyermekvállalás népszerűsítésére irányul. A támogatás rendelkezésre álló keretösszege 1,85 milliárd forint, az igényelhető támogatás pedig legalább tízmillió, legfeljebb ötvenmillió forint.
Téglásy Kristóf ifjúságügyi főosztályvezető szerint a fiatalok túl sok időt töltenek internetes közösségi oldalakon. – Szeretnénk, ha a hagyományos ifjúsági turizmus teret nyerne, és kimozdítaná őket a számítógépek elől – tette hozzá. Mint fogalmazott, az ifjúsági turizmus közösséget formál, a természet védelmére tanít, és megteremti az „együtt lenni jó” érzését. – Meg kell mutatni a fiataloknak, hogy kábítószer nélkül is jól tudják magukat érezni – szögezte le a főosztályvezető. Szerinte a pályázat az értékalapú közösségteremtés létrehozását segíti a fiatalok életében. Téglásy Kristóf elmondta, a tárca olyan közösségi formákat próbál visszahozni, amelyeket 10-15 éve elfelejtettünk. Megjegyezte: a pályázat elnyerésével nemcsak a táborhelyek üzemeltetői, hanem a települések is jól járnak a pluszbevételeknek köszönhetően. Májer János, Tokaj polgármestere arról beszélt: a fiatalságot a drogok helyett a sport és a természetjárás felé kell irányítani. Hozzátette: egyelőre sem teherszállításra, sem turizmusra nem használják ki a Tiszát és a Bodrogot. A településvezető célja az, hogy a vízi életmód újra meghatározó legyen Tokajban és térségében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.