Fenyegető szlovák szélsőbaloldaliak

Munkatársunktól
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy szlovák szélsőséges baloldali blog szerkesztője orosz dalocskára szerkesztett videón halálosan megfenyegette Iveta Radicová miniszterelnököt és „a burzsoá politikai elit tagjait”. A bumm.sk felvidéki hírportál szerint fenyegetés a „Forradalmi Kommunista Párt” weboldalán jelent meg, amely már évek óta működik, többnyire szélsőbaloldali cikkeket közöl. Az említett oldalon pozitív színben tüntetik fel az 1950-es években kiteljesedő kommunista elnyomást. A videón több politikus és közszereplő fényképe is feltűnik, köztük a kormányfőé. A fenyegetés apropója a Most – Híd párt listáján négy parlamenti mandátumot szerző Polgári Konzervatív Párt javaslata, amely büntethetővé tenné a kommunista bűnök tagadását is. A tervezet várhatóan szeptemberben emelkedik törvényerőre. A rendőrség azt közölte, hogy folyamatosan figyeli a szélsőbaloldali csoportok ténykedését.
Közben a szlovákiai reklámtanács arról tájékoztatott, hogy nem kíván foglalkozni a Most – Híd párt beadványával, amely kifogásolta az ellenzéki szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az utak mentén országszerte elhelyezett magyarellenes óriásplakátjait. A különböző témájú és szövegű óriásplakátok legfőbb jelszava: „A magyar terjeszkedés ellen”. A tanács szerint ez politikai hirdetésnek minősíthető, s a reklámkódex a politikai hirdetésekre nem vonatkozik. A Ján Slota vezette SNS a kritikákra reagálva már korábban közölte, hogy nincs szándékában leállítani a kampányt, és a vitatott óriásplakátokat eltüntetni az utak mentéről. Jana Benková a párt szóvivője azt állítja: szó sincs magyarellenességről, állítólagos céljuk „a szlovák nemzeti büszkeség és a szlovák nyelv helyzetének megerősítése” Szlovákiában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.