Férfi fronton hiány, a nőknél aratás

Munkatársunktól
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan sportágban, mint az öttusa, ahol egy naptári éven belül Európa- és világbajnokságot is rendeznek, a kontinensviadal értelemszerűen hátrébb áll a sorban. Idén árnyaltabbak az „erőviszonyok”, hiszen a hétfőn véget ért gillinghami Eb egyéni számában nemenként nyolc, a szeptemberi moszkvai
vb-n viszont csak három olimpiai kvótát lehet(ett) szerezni. Ötkarikás szemüvegen át nézve tehát az angliai megméretés fontosabb, hozzátéve, nekünk, magyaroknak Eb-ről, vb-ről, Vk-döntőről, ranglistáról, bárhonnan könnyedén meg kell szerezni a nemzetenkénti két-két londoni kvótát. Sőt, hármat-négyet is, hogy aztán a szakvezetés jövőre eldönthesse, kiknek szavaz majd bizalmat az olimpián.
A magyar férficsapat Kasza Róbert diadalmas Vk-fináléja miatt már egy kvótával érkezett az Eb-re, ahol viszont nem szerzett többet, nagyrészt a Marosi Ádámot ért bírói „műhiba” – jogtalan pontlevonás a lovaglás előtt – miatt. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány így értékelt: „A férfidöntő napja tragikus volt a méltánytalan büntetés miatt, illetve azért, mert Maró nem tudta kezelni a helyzetet. Így a csapat éremszerzése is elúszott, szerintem egyéniben szintén ott lett volna Ádám a közvetlen élcsoportban.” A többiek nem tündököltek, tehát Marosi érzékeny lelkének ápolása mellett szakmai javulás sem árt, ami a „csak azért is” váltóarannyal már megkezdődött.
A nők is megvédték váltóban tavalyi, debreceni Eb-címüket, de hozzátettek egy csapataranyat, egy egyéni ezüstöt (Tóth Adrienn) és két kvótát (Tóth és a 7. Kovács Sarolta), gyakorlatilag nekik köszönhető az éremtáblázaton elért első hely. „A lányok hagyományos versenye nagyon jól sikerült, a két kvóta értékes szerzemény, és emellett a csapateredmény is, főleg azért, mert két juniorkorú (Tóth, Kovács – a szerk.) is van a válogatottban, akiknek még a korosztályos viadalokon is helyt kell majd állniuk” – mondta a szakvezető.
Szeptemberben Moszkvában Marosi, Gyenesei Leila és a többiek is a londoni révbe érhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.