Fiatalok milliói várják a pápát

Madridban, a spanyol fővárosban kedd este hivatalosan is megkezdődött a XXVI. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó , amelyre a szervezők másfél millió résztvevőt várnak. Ma délben érkezik XVI. Benedek pápa is az eseményre, de nem mindenki fogadja őt osztatlan lelkesedéssel.

2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antonio María Rouco Varela bíboros, Madrid érseke celebrálta a megnyitóeseményt a kedd esti szentmisével, amelynek szentbeszédében egyértelműen hangsúlyozta Spanyolország katolikus voltát. Leszögezte, hogy továbbra is élnek és erősek Madrid keresztény gyökerei, ezért arra kérte a résztvevőket, hogy térítsék meg kortársaikat. Méltatta XVI. Benedek elődjét, II. Boldog János Pált, a fiatalok pápáját, ezért állították fel Madridban is az általa a világ fiataljainak ajándékozott óriás feszületet. Az augusztusi szabadságolások alatt kihalt Madrid lezárt belvárosi utcáit, főútvonalait most mindenféle nyelven beszélő fiatalok népesítik be. A vendéglátó spanyol fiatalok egyike szerint azért szervezték meg a találkozót, hogy ellensúlyozzák a katolikus egyház elleni korábbi támadásokat.
A következő találkozó Rio de Janeiro lesz 2013-ban, de Spanyolország 1989-ben egyszer már otthont adott Santiago de Compostelában egy találkozónak, és azt is Rouco Varela szervezte frissen kinevezett compostelai érsekként. Előreláthatólag ma délben több mint 30 országban fogják egyenesben közvetíteni XVI. Benedek pápa Madridba érkezését. A találkozó egyik különlegessége, hogy a már 103 éves Teréz nővér, a Madridhoz közeli egyik kolostor lakója, 1972-ig apátnője 84 éves bezártság után másodszor hagyja el a kolostort, hogy megismerhesse XVI. Benedeket, aki ráadásul azon a napon született, amikor ő a kolostor lakója lett.
Spanyolországban nem mindenki fogadta osztatlan lelkesedéssel a találkozót és a pápalátogatást. A madridi kormánymegbízott adott tüntetési engedélyt azoknak a tiltakozóknak, akik így akarták kifejezni vallás- és katolikusellenes érzéseiket, bár a pápa Madridba érkezése előtti napon a tüntetők között a keresztyén hálózatok is képviseltették magukat. A május közepén megismert térfoglaló madridi „felháborodott” tiltakozók is azzal vádolják a kormányt, hogy közpénzből támogatja a találkozót. De a világtalálkozó pénzügyi felelőse, Fernando Giménez Barriocanal cáfolta, hogy egyetlen euró közpénzt is kaptak volna. Sőt az 55–62 millió euróra becsült szervezési kiadásokon túl Madrid városa több mint százmillió euró haszonra is szert tehet. Kedden szomorú meglepetésről számoltak be a hatóságok, mert őrizetbe vettek egy mexikói fiatalt, aki a találkozó egyik önkénteseként merényletre készült, de nem a pápa, hanem a felháborodottak ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.