Fico ma is büntet

Szlovákiában továbbra is hatályban van Robert Fico exkormányfő törvénye, amely alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki egy másikat szerez. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke arra emlékeztet, hogy az alkotmány szerint senki sem fosztható meg állampolgárságától akarata ellenére.

Pataky István
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bugár Béla, a Most – Híd párt vezetője azt javasolja, a szlovák állampolgárságukat elvesztők bírósági úton próbálják meg visszaszerezni azt. A pozsonyi kormánykoalíciót erősítő formáció arra készül, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a Fico-féle „ellentörvényt”. A bumm.sk felvidéki hírportál által idézett Bugár úgy látja, a koalícióban nincs meg a politikai akarat a jogszabály megfelelő módosítására. Berényi József, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a minap igennel válaszolt a belügyminisztérium azon kérdésére, hogy vajon Szlovákia állampolgára-e, vagy sem. A politikus a tárca kérdésére válaszolva felhívta a figyelmet a szlovák alkotmány azon kitételére, miszerint „senki sem fosztható meg a Szlovák Köztársaság állampolgárságától akarata ellenére”. Berényi még január 3-án kérvényezte az egyszerűsített honosítást, s emiatt az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt feljelentette.
Néhány nappal ezelőtt Gubík László közleménye révén került ismét fókuszba az állampolgárság ügye. Az MKP lévai szervezetének elnöke nyíltan vállalta, hogy felvette a magyar állampolgárságot. Gubík meg szeretné tartani kettős állampolgári státusát, ennek érdekében hajlandó jogi úton is megvédeni igazát. Korábban a dunaszerdahelyi Cséfalvay Pál tájékoztatta a szlovák belügyminisztériumot, hogy júniustól már magyar állampolgár. – Elegem van önökből, isten veled, szlovák állam – áll a levélben, amelyet a tárca nem kívánt kommentálni. A Fico-féle törvény miatt egy év alatt százöten vesztették el állampolgárságukat Szlovákiában, közülük kilencen a magyar állampolgárság felvétele miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.