Folkkavalkád Jászberényben és Battán

Ritkán van alkalom olyan színes, az egész világ táncait felvonultató forgatagot látni, mint amilyen a hét végén kezdődő, nemzetközi viszonylatban is jelentős százhalombattai Summerfest nemzetközi néptáncfesztiválon várható. A folk szerelmeseinek érdemes lesz ellátogatni Jászberénybe is: már zajlik a XXI. Csángó fesztivál, ahol gyakorlatilag az egész Kárpát-medence népi kultúrája megjelenik.

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma találkoznak Százhalombattán a világ minden tájáról érkező néptáncegyüttesek, hogy vasárnap ünnepélyesen megnyissák a Summerfest nemzetközi néptáncfesztivált. A tíznapos rendezvénysorozathoz népművészeti vásár, népi játékfesztivál és koncertek is csatlakoznak. Idén a Liszt-évről is megemlékeznek: a százhalombattai Nagyforrás és az Ifjúforrás táncegyüttes a II. Magyar rapszódiára készített koreográfiáját adja elő, és a 100 Tagú Cigányzenekar is ad Liszt-koncertet a jövő héten. A fesztiválon nemcsak Európa számos néptánccsoportját, hanem például Ausztrália, Egyiptom, Japán, Kolumbia és Mexikó táncosait is fogadják. A házigazdák és a vendégek táncokat is tanítanak, és a hét során rengeteg lehetőség lesz arra, hogy megcsodáljuk távoli kultúrák táncait.
A hét végén Jászberényben is hasonló élményben lehet részünk: itt többnyire nem jönnek olyan messziről a vendégek, cserébe viszont jobban kötődünk hozzájuk, Jászberény ugyanis a csángó fesztivált rendezi meg idén is. A fellépők nagy része Moldvából, Gyimesből, Erdélyből érkezett, de azért itt is akad néhány külföldi vendég. Az esemény már tegnap megkezdődött, és vasárnapig még sok nagyszabású műsor várható, ma például a Jászság Népi Együttes produkciója és a külföldi együttesek bemutatójából is hátravan még Venezuela, Kenya, Spanyolország és Szerbia fellépése. A szervezők minden estére valamilyen témába vágó, de azért kellően közkedvelt együttest szemeltek ki, így a tegnapi Csík-koncert után ma a Cimbaliband, holnap a Napra lép fel. A hét végén lesz folkmise, folkmozi és a hagyományőrző egyesületek műsorain ismerkedhetünk a határon túli népi kultúrával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.