Füstmentes tengerpart Olaszországban

2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tesztüzemmódban indul holnap a dohányzási tilalom Olaszországban, a magyarok által kedvelt Bibione strandján. A tiltásról, amely egyelőre fél kilométeres szakaszon érvényes, a napokban döntött a Velence és Caorle között lévő San Michele al Tagliamento település önkormányzata. – Kedves vendégünk! – áll majd a tengerparton kihelyezett figyelmeztető táblákon. – Arra teszünk kísérletet, hogy ezen a strandon csökkentsünk, sőt lehetőleg megszüntessük a dohányzást. Kérjük, működjön együtt velünk, és ossza meg a tapasztalatait!
– Feltehetőleg egész Európában mi vagyunk az elsők, akik füstmentessé teszik a közstrandjukat. Csupán egy hasonló kezdeményezés volt Franciaországban – nyilatkozta Gianni Carrer helyettes polgármester a Corriere della Serának. Hozzátette, a mostani tiltás egyelőre nem fenyeget szankciókkal, de egy későbbi, az egész városra kiterjedő tilalom része. Holnap tájékoztató füzeteket osztanak ki a vendégeknek, a strandon dolgozó, jól felkészített „házigazdák” pedig megkérik őket, ne dohányozzanak, és elmagyarázzák nekik a kezdeményezés lényegét.
A bibionei füstmentes tengerpart kezdeményezéstől fellelkesülve indította útnak több olaszországi strand a Marevivo, azaz élő tenger programot. Lényege, hogy szerintük a dohányzást megtiltani értelmetlen, de a partokat meg kell szabadítani a sok tízezer cigarettacsikktől. Ezért a fürdőzőket kell rávenni arra, hogy ne szemeteljenek. Ezért holnap és vasárnap több ezer önkéntes járja majd az olaszországi partokat – összesen nyolcezer kilométer hosszan –, és 331 strandon százezer hordozható hamutálat oszt szét a dohányosoknak. Az önkéntesek egy füzettel is megajándékozzák a strandolókat, amelyben a tengert szennyező tárgyakról olvashatnak. Egy amerikai tanulmány szerint a Földközi-tengert fojtogató káros anyagok 40 százalékát a cigarettacsikkek teszik ki, míg a palackok és a dobozok „csupán” a hulladék közel tizedéért felelősek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.