Gyurcsány csapdában

Medgyessy Péter és Bajnai Gordon csapdába zárta Gyurcsány Ferencet, ugyanis indirekt módon azt állították, a Gyurcsány-érában történtek komoly bajok az államadóssággal – jelentette ki Szijjártó Péter. A Financial Times arról írt, példaértékű lehet, ha az elhibázott gazdaságpolitikai döntések miatt hazánkban eljárás indul szocialista politikusok ellen.

Munkatársunktól
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demokratikus felvetés felkérni a parlamentnek az alkotmányügyi és a számvevőszéki bizottságát, hogy vizsgálja meg, a mai vagy a 2002 és 2010 között hatályos magyar jogszabályok alapján az államadósság emelkedését eredményező döntések törvénysértők voltak-e – nyilatkozta tegnap a Hvg.hu internetes portálnak Szijjártó Péter (Fidesz). A miniszterelnök szóvivője rámutatott: a bizottság előtt Medgyessy Péter azt mondta, amíg ő volt a kormányfő, még stabil helyzetben volt a büdzsé, Bajnai Gordon pedig azt, hogy ő tette rendbe a dolgokat, de ami előtte volt, arról nem tehet. Vagyis Szijjártó szerint indirekt módon mindkét volt kormányfő azt állította, hogy a Gyurcsány-kormány alatt történtek a büdzsével komoly bajok, azaz „bezárták egy csapdába Gyurcsány Ferencet”.
A fideszes politikus emlékeztetett arra is: Oszkó Péternek, a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének volt egy árulkodó mondata, miszerint egy kormány volt, amely „rosszabb helyzetben vette át az országot, mint most a Fidesz-kormány, és azok ők voltak”. Szijjártó Péter szerint „már csak ezek alapján is elmondhatjuk, hogy Gyurcsány Ferenc alatt brutális romlás következett be az ország gazdasági állapotában”. A kormányszóvivő kiemelte: „Nem szabad, hogy olyan döntéseket hozzon a politikai elit, amelyek az államadósságot növelik. Ha pedig ilyet tesz valaki, kell hogy legyen szankció.”
Eközben a Financial Times tegnap azt írta: egész Európa számára példaértékű lehet, ha Magyarországon eljárás indul Gyurcsány Ferenc és más korábbi szocialista miniszterek ellen. A vezető brit gazdasági napilap emlékeztetett: a Gyurcsány-kormány idején a GDP 53 százalékról 80 százalékra nőtt az államadósság a felelőtlen gazdaságpolitika miatt. A volt miniszterelnök a lapnak azt mondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy emiatt törvényesen bármilyen eljárást lehetne indítani ellene. A Financial Times szerint ha Magyarországon eljárás indul, akkor a görögöknél, a portugáloknál vagy az íreknél is hasonló vizsgálatok következhetnek.
Szerdán Oszkó Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy az első Orbán-kormány, a Fidesz ellenzéki magatartása és a második Orbán-kabinet is érdemben felelős Magyarország eladósodásáért. A volt pénzügyminiszter szerint a Bajnai-kormány tagjainak semmi keresnivalója nem volt az államadósság növekedését vizsgáló bizottság előtt, mert ők éppen annak csökkenéséhez járultak hozzá. Úgy vélte: ez „egy blöffszerű koncepciós eljárás”, „egy kommunikációs trükk” volt, amellyel el akarják terelni a figyelmet arról, hogy a következő években az Orbán-kormánynak kemény megszorításokat kell végrehajtania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.