Gyurcsány nyugodtan alszik

Hírösszefoglaló
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államadósság emelkedése miatti felelősségre vonásra két irányban keres jogi lehetőséget a kormány: egyrészt a hamis adatszolgáltatások, másrészt az állami vagyon hanyag kezelése terén – nyilatkozta tegnap a Kossuth rádió 180 perc című műsorában Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.
Eközben a Financial Times tegnapi számában ismételten foglalkozott a magyar államadósság kérdésével és az esetleges felelősségre vonással. A vezető brit gazdasági napilap szerkesztőségi cikke szerint a három korábbi miniszterelnök felelősségre vonására tett kísérletek újabb bizonyítékai annak, hogy a Fidesz-kormány elszánta magát az ellenzék, elsősorban a szocialisták „szétzúzására”. Az újság újfent előrukkolt a „veszélyben a demokrácia” motívummal, amikor azt állította: a pártja kétharmados többségét kihasználó Orbán Viktor miniszterelnök viselkedése közelít ahhoz a ponthoz, amely már a demokráciát veszélyezteti, és ezt különösen aggasztóvá teszi a Fidesz „nacionalista színezetű” programja. Az írás szerint ha a „forradalmi hevületet” lerántjuk, akkor a Fidesz számos politikai célkitűzése helyénvaló, azonban túl gyakran ügyetlenül, „csípőből tüzelve” érvényesíti. – Orbán Viktor helyesebben tenné, ha felhatalmazását nem a politikai környezet monopolizálására, hanem annak modernizálására használná fel – okítja a magyar kormányfőt a brit lap.
A Financial Times magát Gyurcsány Ferencet is megszólaltatja, aki mindenkit megnyugtatott: abszolút nyugodt, és jól alszik, megtanulta kezelni az elmúlt tíz évben ellene intézett „súlyos támadások” politikai terhét.
A magyar államadósság farvizén evez a tegnapi Frankfurter Allgemeine Zeitung is. A német konzervatív napilap a Rettegés Budai Gyulától című cikkben arról értekezik, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon buzgón nyomoznak a korrupciós visszaélések és a támogatási pénzekkel való visszaélések után. Az írás részletesen ismerteti az elszámoltatási kormánybiztos fontosabb vizsgálatait, például a filozófus-pályázatok ügyét, de megemlíti a Gyurcsány Ferencig érő sukorói kaszinóberuházás botrányát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.