Hálásak és dühösek

Mizsei Bernadett
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen elégedett vagyok a munka menetével, mert azt tapasztaltam, hogy a közmunkások a meghatározott normát mindennap maradéktalanul teljesítik – jelentette ki Papp Károly Gyöngyöspatán. A Belügyminisztérium közmunkáért felelős helyettes államtitkára tegnap látogatott el a Heves megyei településre, ahol 40 ember dolgozik hétfő óta a tárca által indított közmunkaprogramban. A dolgozók 78 ezer forintos bruttó havi bért kapnak, ami 60 600 forint nettó keresetet jelent. Papp Károly emlékeztetett arra, hogy elsőként a gyöngyösi kistérség öt településén, azon belül is Gyöngyöspatán indították útjára a közmunka-mintaprogramot, ahol erdőirtással foglalkoznak.
Az államtitkárral ellentétben a zömében roma munkások nem teljesen elégedettek. Elsősorban azt kifogásolják, hogy a férfiaknak fel kell gyalogolniuk mindennap a hegyoldalra, ami oda-viszsza hat kilométer. A nők kivételek: a jegyzőnek köszönhetően őket kocsival szállítják a munka helyszínére, amiért igen hálásak. Panaszkodtak arra is, hogy több munkaeszköz kellene, és szeretnének egy mobilvécét a helyszínre, mert attól tartanak, legközelebb emiatt figurázzák ki őket. – Régóta szeretnénk bebizonyítani, hogy a munka hívei vagyunk, és nem igaz, hogy a cigányok nem akarnak dolgozni – mondta el a helyszínen a kisebbségi önkormányzat elnöke. Ifjabb Farkas János maga is végzi az erdőirtást, és mint elnök, jól láthatóan tisztének érzi a többiek irányítását.
Juhász Oszkár (Jobbik) polgármester abban bízik, hogy aki nappal egészségesen elfárad, éjjel nem lesz kedve szórakozásból lopni. Szerinte a romák végre megtapasztalják az eddigi megalázó segélyezés helyett a munka örömét. Elmondta azt is, hogy hamisak azok a híresztelések, miszerint a nem roma lakosságból többen úgy bújtak ki a közmunka alól, hogy papírral igazolták: már van munkahelyük. – Néhány nem roma embert azért nem alkalmazunk itt, mert magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik. Nekik máshol találunk majd munkát – szögezte le.
Simon Péter szakmai irányító attól tart, hogy a kezdeti lelkesedés hamar megcsappan. A helyiek közül többen jósolnak rövid jövőt a kezdeményezésnek. Egyikük megjegyzi: „Szomorú, hogy az a hírérték, hogy dolgoznak a romák.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.