Három magyar a BL-főtábláért

Huszonkét hely már eleve foglalt a labdarúgó Bajnokok Ligája 32-es tábláján, a mai sorsolást pedig húsz gárda várja, tizenöt a selejtező most befejeződött 3. fordulójából érkezve, öt pedig a play-offba bekapcsolódva. Magyar játékost csak a belga Genkben és az osztrák Sturm Grazban találunk.

Munkatársunktól
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért a futball Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulója, amely több papírforma-eredmény mellett hozott néhány meglepetést is. Kevesen hitték volna, hogy a 20 millió eurós játékoskerettel bíró dán Odense Athénban veri meg 4-3-ra a 70 milliót érő Panathinaikoszt, vagy a cseh Viktoria Plzen kettős győzelemmel búcsúztatja a norvég Rosenborgot, esetleg a Malmö kiveri a három és félszer értékesebb Glasgow Rangerst. Utóbbi párharc svédországi derbijén három kiállítás jelezte a felfokozott indulatokat, a vesztesek további szereplése az Európa-ligában nyilván sovány vigasz.
A Dinamo Kijev is ide szállt alá az orosz Rubin Kazanytól kétszer kikapva; az ukránok ásza, Andrij Sevcsenko csereként félórát játszott, s vélhetőleg most búcsúzott a BL-től, amit 2003-ban megnyert a Milannal, hiszen a jövő nyári hazai Eb után visszavonul. Három érdekelt honfitársunk mindegyike jól járt, a belga bajnok Genk a bravúrokat is bemutató Köteles Lászlóval a kapuban, Tőzsér Dániellel a középpályán döntetlenezett Belgrádban, s lépett így tovább a Partizanon. A Sturm Grazot szerdán este 74 percig erősítő Szabics Imre a Videotont még az előző körben keserítette, most pedig csodás gólpasszt adott éktársának, Kienastnak, aki a grúz Zestafoni reményeit döntötte romba.
Augusztus 16–17-én, illetve 23–24-én következik a play-off, azaz a BL-főtáblára vezető utolsó lépcsőfok, amelynek sorsolását ma tartják az UEFA nyoni főhadiszállásán. A selejtezőbeli bajnokok ágáról továbblépett tíz gárda egymással meccsel majd, a Genk és a Sturm nem találkozhat, hiszen egyikük sincs kiemelve. Akik viszont igen: FC Köbenhavn, BATE Boriszov, Maccabi Haifa, Dinamo Zagreb, APOEL Nicosia, közülük kapnak verhetetlennek nem tűnő riválist a „mieink”. A nem bajnokok ágának öt továbbjutójához öt feljebb rangsorolt gárda kapcsolódik, méghozzá az elitből: Bayern München, Arsenal, Lyon, Villarreal, Udinese! Közülük viszont utóbbi nem kiemelt, ez a rang a Trabzonsport simán kiverő Benficának jutott. A play-off tíz párharcának győztese kerül a 32-es táblára, ahol már eleve ott van az UEFA-koefficiens alapján kialakított 22-es „keret”. Ám velük ráérünk később foglalkozni, hiszen a csoportküzdelmek szeptember közepén kezdődnek, remélhetőleg magyar hírmondókkal.

Bl-selejtező. 3. forduló, visszavágók. Bajnokok ága: Partizan Beograd–Genk 1-1, továbbjutott: a Genk, 3-2-vel; Maribor–Maccabi Haifa 1-1, tj.: Maccabi, 3-2); Dinamo Zagreb–HJK Helsinki 1-0, tj.: Dinamo, 3-1; Sturm Graz–Zestafoni 1-0, tj.: Sturm, 2-1; Wisla Krakow–Liteksz Lovecs 3-1, tj.: Wisla, 5-2; Slovan Bratislava– APOEL 0-2, tj.: APOEL, 2-0; Viktoria Plzen–Rosenborg 3-2, tj.: Plzen, 4-2; Malmö–Glasgow Rangers 1-1, tj.: Malmö, 2-1; Shamrock Rovers–FC Köbenhavn 0-2, tj.: Köbenhavn,
3-0, BATE Boriszov– Ekranas 3-1, tj.: BATE, 3-1. Nem bajnokok ága: Trabzonspor–Benfica 1-1, tj.: Benfica, 3-1; FC Zürich–Standard Liege 1-0, tj.: Zürich, 2-1; Vaslui–Twente 0-0, tj.: Twente, 2-0, Rubin Kazany–Dinamo Kijev 2-1, tj.: Rubin, 4-1; Panathinaikosz–Odense 3-4, tj.: Odense, 5-4.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.