Hölgyválasz: arany, ezüst, két kvóta

MTI
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar szempontból rosszul kezdődött az angliai öttusa Eb egyéni döntőinek hétvégéje, mert szombaton a férfiak érem és olimpiai kvóta nélkül maradtak. Nem csak a maguk hibájából. A közepes vívás és jó úszás után még úgy tűnt, hogy két medál és legalább egy ötkarikás kvalifikáció összejöhet – ehhez az első nyolc között kellett volna végezni –, ugyanis Marosi Ádám 3., a csapat pedig 2. volt. Aztán Marosi a pályára lovagláskor pontlevonást kapott, mert a bemelegítőben állítólag a megengedettnél eggyel többet ugratott, majd vélhetőleg a megfelelő koncentráció hiányában sok akadályt levert. Ezzel elszálltak az esélyek, Marosi a befejező kombinációra sem tudott ráhangolódni, és végül csak 31. lett, nyert a kétszeres olimpiai bajnok orosz Andrej Mojszejev, Tibolya Péter a 14., Demeter Bence a 19., Kasza Róbert a 25. helyen végzett.
„Nagyon ritkán fordul elő ilyesmi, mint ami Marosival. Biztos, hogy nem ugrott többet a megengedettnél. Végigjártunk minden lehetőséget, de nem tudtuk bizonyítani igazunkat. Jó időbe telik, amíg Maró kiheveri ezt” – fogalmazott Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.
Sportági szempontból hamar, tegnap jöhetett a javítási lehetőség, méghozzá a hölgyek részéről. Tóth Adrienn megnyerte a vívást, a csapat pedig szintén az élre állt, s ez az előkelő pozíció a zárószámig megmaradt a kiváló úszásnak és lovaglásnak (Kovács Sarolta hibátlanul ment) köszönhetően. A kombináció előtt Tóth az 1., Kovács a 4., Gyenesei Leila a 8., az egyéni induló Cseh Krisztina a 22. helyen állt a magyar trió ötszáz (!) ponttal vezetett a németek előtt. Ez elégnek bizonyult az Eb-címhez, Tóth pedig csak egy helyet csúszott hátra, az olimpiai bajnok német Lena Schöneborn mögött ezüstérmet és vele olimpiai kvótát szerzett, utóbbiból jutott a végül 7. Kovácsnak is; Gyenesei 12., Cseh 24. lett. „Fantasztikus érzés, hogy felnőtt Eb-n második lettem, és ilyen ellenfelekkel, akiktől én még kicsit távol vagyok, versenyben tudtam lenni. A lövésnél remegett a kezem, alig tudtam célozni, az utolsó sorozat viszont ennél jobb nem lehetett volna, amikor kijöttem az állásból, már csak a szívem vitt” – örömködött Tóth. Ma a váltóversenyekre kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.