Holnaptól kérhető az árfolyamrögzítés

Dénes Zoltán
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányzati szándék szerint a pénteken induló árfolyam-rögzítési lehetőség lejárta után is csak maximum 15 százalékkal emelkedhetnének a devizahitelek törlesztési részletei – tájékoztatott a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság. Mindezzel arra a felvetésre reagáltak, miszerint nehezíti a devizában eladósodottak megalapozott döntését annak a rendeletnek a hiánya, amely szabályozná, hogy az árfolyamrögzítés lejárta után mennyivel emelkedhet a havi törlesztőrészlet. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője nemrég már kijelentette: a szabályozás értelmében az árfolyamgát időszakának 2014. végi lejárta után a törlesztőrészlet legfeljebb 15 százalékkal lehet magasabb, mint az árfolyamrögzítés időszakában.
A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény értelmében a svájcifrank-, az euró- és a jenalapú lakáshitelt törlesztő polgárok kérhetik bankjuktól az árfolyam rögzítését. A svájcifrank-hitelek törlesztőárfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 200 forinton rögzítik a programban részt vevőknek.
Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnap arról is beszámolt, hogy már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program. Első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. Kifejtette: a település csak az egyik lehetséges helyszíne a fizetésképtelen lakáshitelesek majdani házainak.
Az intézkedésektől függetlenül Vágó Gábor, az LMP képviselője tegnapi sajtótájékoztatóján azt kérte a miniszterelnöktől, hogy azonnal hívjon össze kormányzati válságtanácsot a devizahitelesek megmentése érdekében. Ugyanezen célból Vona Gábor, a Jobbik elnöke a jövő hét elejére kezdeményezett pártelnöki megbeszélést. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke pedig a miniszterelnök szabadságának azonnali felfüggesztését szorgalmazta, és azt, hogy „hívjon össze kormányülést a kialakuló gazdasági válsághelyzet miatt”. Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja – feltételezhetően az ócsai szociális lakásokra utalva – arra szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel a „rezervátum” megépítésével.
Mint ismert, a frank jelentős erősödése nyomán felmerült az önkormányzatok hitel-visszafizetési problémája is. Ugyanakkor a GKI Gazdaságkutató tegnap közzétett elemzése szerint a 3200 önkormányzatból 99 felelős a felhalmozott 1275 milliárd forint összegű devizaadósság túlnyomó részéért, így annak visszafizetése valójában csak ezeknek okoz gondot. A Magyar Bankszövetség álláspontja szerint szükségtelen és kivitelezhetetlen az önkormányzati szektor egységes hitelátütemezéséről tárgyalni. Rámutattak: a magyarországi helyhatóságok eladósodottsága megfelel az uniós átlagnak, a fizetési nehézséggel küzdő településeknek pedig azt javasolták, hogy saját bankjukkal folytassanak tárgyalást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.