Hosszabbításban reménykedve

Amint az már kis túlzással megszokott, 1-1-es döntetlennel utazik idegenbe a Paks a labdarúgó Európa-liga soros selejtezőjének visszavágójára. A második fordulóban e kiindulási alapról győzött 3-0-ra a norvégiai Tromsőben, és jutott tovább, ma 20.45-től azonban Edinburgh-ban az 1-0 vagy a <br />2-2 is álomeredmény lenne.

Munkatársunktól
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak azért is, mert bár a Hearts egy hete Székesfehérváron nem árult el magáról különös képességeket, de egy ajándék tizenegyesnek köszönhetően 1-1-ről, duzzadó önbizalommal várhatja ma a tolnaiakat. Még akkor is így van ez, ha a skót egylet mozgalmas napokat tudhat maga mögött, hiszen a vasárnap a Dundee-től elszenvedett 1-0-s hazai vereség Jim Jefferies mester állásába került. Pedig nem állíthatjuk, hogy pocsékul rajtolt volna a Hearts, ugyanis még csak a második fordulón jutott túl a mezőny, és az első játéknapon a Rangers elleni, glasgow-i 1-1 igazán nem lebecsülendő nyitány. Jefferies sorsa azonban természetesen nem eme egyetlen 90 perc miatt teljesedett be, hanem azért, mert alakulata előző tizenöt összecsapásából mindössze egyet nyert meg. A skót bajnokságban még ennél is siralmasabb mérleget produkált, a tulajdonos ezért érezte úgy, hogy lépéskényszerbe került. Az utódkeresésre az Európa-liga miatt alig maradt idő, kedden sebtiben ki is nevezték a portugál Paulo Sergiót, aki a Paks ellen debütál.
Magyar kollégája, Kis Károly ennek nem örül különösebben, mert a klub honlapjának adott elemzésében az edzőcsere kalkulálható hatásaira is kitért: „A váltás ösztönözni fogja a labdarúgókat, mindenki be akar kerülni, illetve bent akar maradni a kezdőcsapatban. Felkészültünk az ellenfélből, ismerjük a játékosaikat, tehát ha egy-két poszton változtat is az új edző, attól még számunkra nem lesz ismeretlen egyik futballista sem. Már a hazai mérkőzésen is megtapasztalhattuk, hogy fizikálisan rendkívül erős csapattal állunk szemben. Nagyon jók a párharcokban, remekül fejelnek, és kifejezetten jól érkeznek a kapu elé. Az biztos, hogy szurkolóik támogatását élvezve, már a mérkőzés elején nagy nyomás alá fognak helyezni bennünket. Nekünk le kell zárnunk a széleket, hogy minél kevesebb beívelésük lehessen, ez az egyik fő fegyverük, ugyanakkor keményen fel kell vállalnunk a párharcokat. Szervezetten és masszívan kell védekeznünk, valamint partiban kell lennünk dinamikában, gyorsaságban és gondolkodásban. Csak akkor van esélyünk a továbbjutásra, ha a mérkőzés egyes periódusaiban mi tudunk dominálni.”
Mindezt a két sárga lapja miatt eltiltott Vayer Gábor nélkül, viszont a védelem tengelyébe visszatérő Éger Lászlóval és a csatárként ismét bevethető Montvai Tiborral kellene elérni, valószínűleg ezzel a kezdőcsapattal: Csernyánszki – Heffler, Éger, Gévay, Szabó János – Bartha, Böde, Fiola, Nagy István – Kiss Tamás, Montvai.
A társaság tegnap kora reggel busszal kelt útra, majd okulva a legutóbbi, norvégiai túra viszontagságaiból, különgéppel landolt Skóciában, ahol délután már edzett is.
A mérkőzést a lengyel Robert Malek vezeti, de ettől még baráti bánásmódot ne reméljünk, miután múlt csütörtökön a finn sípmestertől sem kaptuk meg a rokonit, sőt. Gestranius sporttárs nélkül a Paks bizton 1-0-s vezetéssel vonulhatott volna szünetre, és akkor ki tudja, mit hoz a második félidő. Persze lehet, hogy ugyanígy 1-1-et, és az 1-0 se lenne semmire garancia.
A tét nem csak a paksiak számára jelentős. A Ferencváros, a Kecskemét és a Videoton kiesése után ma az is eldől, hogy a magyarok már augusztus 4-én búcsúznak-e a kontinentális kupaporondtól, vagy „hosszabbítás” következik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.