Indul az albérletszezon

Augusztus elején megindult a diákok albérletkeresése; körükben a legkelendőbbek a frekventált helyen lévő, jó tömegközlekedéssel megközelíthető két-három szobás lakások. Igazán jó áron csak az ilyen jellegű ingatlanokat lehet most kiadni.

Munkatársunktól
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten a diákok számára az egyik legfontosabb döntési szempont az albérlet egyetemtől vagy főiskolától mért távolsága, olyannyira, hogy ez gyakran a bérleti díj jelentőségével vetekszik – áll az Otthon Centrum tanulmányában. Az elemzésből az is kiderül, hogy a diákok általában másod- vagy harmadmagukkal költöznek, ennek megfelelően két-három, esetleg négyszobás ingatlanokat keresnek. A bérleti díjak tekintetében vegyes a kép az országban. Pécsett például nagyjából havi 40 ezer forint körül indulnak a bérleti díjak, Szegeden viszont már 30-35 ezer forintért is ki lehet venni egy másfél szobás panellakást. Debrecenben sok ingatlant kínálnak a havi 50-60 ezer forintos árkategóriában. Győrben az egyetemtől távol eső panellakás havi bérleti díja 40 ezer forint körül alakul, az egyetemhez közel pedig már havi 45-50 ezer forintot kell fizetni egy ingatlan havi bérletéért. Miskolcon egy egyetemtől távol eső panellakást havonta 20 ezer forintért is ki lehet venni. Budapesten a lélektani határ 60 ezer forint, ezen összeg alatt könnyen ki lehet adni a központi elhelyezkedésű, jó állapotú ingatlanokat.

Kevesebb adásvétel. Idén júliusban az országban kevesebb ingatlan cserélt gazdát, mint a megelőző két hónapban, számszerűen 6250 – derül ki a Duna House ingatlanközvetítő hálózat tranzakciószám-becsléséből. A kutatásból az is kiderül, hogy az előző év arányosított időszakához képest idén nyáron 10 százalékkal kevesebb adásvétel történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.