Intő a kasszáknak

Miután szerdán megírtuk, hogy akár a 3,5 milliárd forintot is meghaladhatja a reálhozamok miatt felmerülő átutalási költség, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felszólította a magánnyugdíjpénztárakat, a volt tagoknak járó kifizetésből csak a minimális, ésszerűen indokolt utalási költségeket vonják le. Közben négy magánkassza – pontatlan reálhozam-számítás miatt – máris fennakadt a felügyelet hálóján. Nekik újra kell számítaniuk a kifizetéseket a visszalépett tagok egy szűk körénél.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérlegelhették a magánnyugdíjpénztárak, hogy a volt tagokkal szemben mekkora költséget érvényesítenek a reálhozamok kipostázásakor. Egyebek között erre hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A vonatkozó kormányrendelet ugyanis megengedi, hogy a tagi kifizetéssel kapcsolatos banki és postai utalási költséget a magánkasszák egykori ügyfeleik terhére érvényesítsék, mindezt viszont a jogszabályi előírás nem teszi kötelezővé – írta Szász Károly az egykori tagok érdekeinek védelme érdekében. A PSZÁF elnöke azt is megfogalmazta, hogy a nyugdíjpénztáraknak akkor kellően méltányos az eljárása, ha a Magyar Posta Zrt.-től, illetőleg a banki utalásnál közreműködő pénzügyi szervezetektől igénybe vehető kedvezményeket érvényesítik annak érdekében, hogy a volt pénztártagoknál a lehető legkisebb költség jelentkezzen.
Lapunk szerdán hívta fel a figyelmet arra, hogy több milliárd forinttal kevesebb kerül az egykori magán-nyugdíjpénztári tagok zsebébe, mivel a kifizetendő reálhozamok összegéből a kasszák – törvényben szabályozott módon – levonják a banki és postai utalások költségét is. Összesítésünk szerint – amely a pénztárak által megadott adatok alapján készült – az egy főre jutó átutalási költség 1000-1500 forint körül alakul, így a kasszák öszszesen 2,4–3,6 milliárd forint közötti átutalási költséget vonhatnak le a kifizetendő reálhozamokból. Az elmúlt években egyébként több cikkben is felhívtuk a figyelmet a hazai magánkasszák nemzetközi szinten is kiugróan magas működési költségeire: 2011-ig minden befizetett 100 forintból 4,5 jutott a pénztárak saját működésére.
A felügyelet szerdán azt is bejelentette, hogy értékeli a magán-nyugdíjpénztárak költségfelszámítási gyakorlatát, ezért szeptember 15-ig beszámolót kért tőlük a tagi kifizetések során felszámított költségek minimalizálása érdekében tett intézkedéseikről. A kasszák július végén kezdték el a reálhozam és a tagdíj-kiegészítés folyósítását: aki korábban külön rendelkezett, annak bankszámlára utalják az öszszeget – feltéve, ha van mit utalni –, akik ezt nem tették meg, azoknak a postás viszi ki a pénzt. Az át nem vett összegekhez szeptember 16-ig még hozzá lehet jutni a postákon.
A PSZÁF egyébként már tegnap kötelezte határozatban az Allianz, a Budapest, az ING és a OTP magán-nyugdíjpénztárakat, hogy 15 napon belül számítsák újra a reálhozamok összegét csaknem 1500 olyan tag esetében, akik korábban más pénztárakból léptek át. A négy kassza által alkalmazott számítási módszer ugyanis ezen tagok esetében pontatlan volt, és nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így jelentős eltérést eredményezhetett a kifizetendő reálhozamban. A felügyelet kifizetési tilalmat rendelt el az új számítás elvégzéséig, ami után három munkanapjuk van, hogy elindítsák a kifizetést az érintett tagok részére. Így ők is megkapják kifizetéseiket a jogszabályban rögzített augusztus 31-i határidőig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.