Itáliai gondok mellett pekingi Szuperkupa

Munkatársunktól
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanulmányt közölt a héten az olasz labdarúgás hanyatlásáról a Gazzetta dello Sport, ebben Adriano Galliani, a bajnoki címvédő Milan alelnöke így elemezte a helyzetet: Luxusétteremből lecsúsztunk pizzériává, s várhatóan tovább süllyedünk a többi európai topligához képest, a 2016-os Európa-bajnokságra építendő stadionokkal a franciák meg fognak előzni bennünket. Az UEFA rangsorában pedig jövőre Németország biztosan Itália elé kerül.
A tanulmány szerint 2000-ben a Serie A üzleti forgalma 900 millió euróra rúgott, ezzel szinte egyenértékű volt az angol Premier League-gel (1,1 milliárd). Akkor a 3. helyen a német Bundesliga állt 530 millióval. Tavaly viszont a PL már 2,4 milliárdnál tartott, és a Bundesliga (1,55) is megelőzte az olasz pontvadászatot (1,53). Galliani szerint a gondok fő okát az elöregedett stadionokban kell keresni. Miközben ugyanis a 2009/ 10-es szezonban a Real Madrid 129,1, a Manchester United pedig 122,4 millió euróra tett szert az arénához köthető bevételekből, az Internazionale csak 38,6-ot, a Milan pedig 31,3-at kasszírozott.
A két utóbbi gárda – nem feltétlenül a mostoha hazai létesítményhelyzet miatt – ma Kínában kezdi az idényt a Szuperkupával. A bajnok piros-feketék a pekingi Madárfészekben találkoznak a kupagyőztes és egyben városi rivális kék-feketékkel magyar idő szerint délután kettőkor. Volt már ilyen, és lesz is még, mivel a kínaiak 2014-ig megvették az Olasz Szuperkupa rendezési jogait. Nem véletlenül, hiszen a világ legnépesebb országában húsz év óta hatalmas sikerrel közvetítik a Serie A mérkőzéseit, ami az olasz szövetségnek éves szinten 92 millió eurós bevételt is jelent.
A mai összecsapást megelőző nyilvános edzéseken, illetve különböző promóciós eseményeken több ezren voltak kíváncsiak a sztárjátékosokra. „Fantasztikus látvány, hogy Pekingben rengeteg Milan- és Inter-mezbe bújt fiatalt látunk” – mondta Marco Brunelli, az olasz liga főigazgatója. A két csapatnál nem volt túl nagy mozgás a nyáron, az esélyek az egységesebb Milan mellett szólnak. Az Internél most mutatkozik be az új vezetőedző, Gian Piero Gasperini, aki a Genoa kispadjáról érkezett a lombard alakulathoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.