Javaslat a játékadó emelésére

Másodszor írt Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöknek a nyerőgépekre vonatkozó szabályozás miatt. A Fidesz frakcióvezetője szerint át kellene gondolni a játékautomaták után fizetendő adó megemelését. A szakmai szervezet szerint ez katasztrofális következményekkel járna.

Munkatársunktól
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénznyerő automatákra kivetett játékadó emelését és az online szerencsejátékok szabályozását sürgeti a „veszteséges magyar családok” védelmében Lázár János Fidesz-frakcióvezető egy Orbán Viktornak küldött levélben – közölte az Origo. A politikus a készülő új szerencsejáték-törvényről érdeklődött „Próba, de nem szerencse: nyereséges szerencsejáték-ipar, veszteséges magyar családok” címmel benyújtott írásbeli kérdésében. Lázár János szerint a jogszabály előkészítését végző Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) is felmerült „a játékadó mértékének esetleges növelési lehetősége”, a pénznyerő automaták online felügyeletének bevezetése, illetve a kártyatermek üzemeltetésének szabályozása. A frakcióvezető rákérdezett arra is, hogy milyen tervei vannak a kormánynak „az online szerencsejátékokkal megjelenő váratlan kihívásokkal szembeni védekezésre”.
Lázár május elején, a Fidesz– KDNP frakcióülése után azt mondta: különösen a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben tekintik komoly társadalmi kihívásnak a játékgép ipart. A politikus ezt megelőzően tavaly novemberben foglalkozott a témával, amikor szintén írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz. Akkor kifejtette azt is, hogy a nyerőgépeket üzemeltető bizonyos érdekcsoportok adócsalással és megtévesztéssel évente 200–400 milliárd forint extra haszonhoz jutnak, ami miatt „feltételezhetően több ezer milliárdos adókiesése” keletkezett a költségvetésnek. A felvetéseire Matolcsy György válaszolt, aki szerint Lázár János túlzott, amikor az adókiesés mértékéről beszélt. A nyerőgépes ágazat tiszta játékbevétele (a bedobott pénz és a kifizetett nyeremény különbözete) ugyanis 2009-ben 81,3 milliárd forint volt, játékadóként pedig 36,2 milliárd forintot fizettek be az automaták után (a legfrissebb adatok szerint 2010-ben 31,7 milliárd forint volt az adóbevétel). Lázár akkori levelének a következtében egyébként Matolcsy György belső vizsgálatot rendelt el a minisztérium illetékes szervezeti egységeinél, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, a Szerencsejáték- felügyeletnél és a Mérésügyi Hatóságnál, amelynek eredményéről egyelőre nincs hír.
Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték-szövetség elnöke az Origónak elmondta, hogy a piac folyamatosan szűkül, és míg 2003-ban több mint 34 ezer automata üzemelt, addig idén márciusban már csak kevesebb, mint 23 ezer. A játékgépes vállalkozókat képviselő szervezet szerint a tiltással vagy a drasztikus adóemeléssel csak azt érnék el, hogy ugrásszerűen megnőne az illegálisan üzemeltetett gépek száma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.