Jelentősen átalakítják a tanárképzést

Alapjaiban alakítaná át a pedagógusképzés jelenlegi rendszerét az oktatási államtitkárság – derül ki a lapunk birtokában lévő szakmai tervezetből.

2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra különválasztják az általános- és középiskolaitanár-képzést, és a nagy közismereti tárgyak tanárait, így például a magyar- vagy a matematikatanárokat csak osztatlan formában képzik majd. A pedagógusképzés átalakításának szakmai tervezete címet viselő anyag szerint a bolognai vagy osztott tanárképzés nem vált be, folyamatosan csökkent a jelentkezések száma a tanári szakokra. Ebben a rendszerben a tanárképzés egységes volt, ugyanazzal a diplomával lehetett tanítani általános iskolában és gimnáziumban is. Az államtitkárság szerint ez a döntés szakmailag megkérdőjelezhető, az általánosiskolaitanár-képzésben más a tárgyak súlya és mélysége, mint a középiskolaiban. Ezért a jövőben az általános iskolai tanárokat főiskolákon négy + egy éves, a középiskolai tanárokat pedig tudományegyetemeken öt + egy éves képzés keretében oktatják majd. A tanári szakok indokolatlan megszaporodásának és az ebből fakadó munkanélküliségnek is megálljt parancsolnak: a jövőben az olyan „kis” szakok, mint például a környezettan vagy a kommunikáció, csak harmadikként vehetők majd fel.
Részletek a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.