Kedélyeket borzoló náci idézet

Stefan Lázár
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széles körű felháborodást keltett Heiner Geissler, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt főtitkára. A CDU-politikus a nemzetiszocialista időszak zsargonjából vett idézettel igyekezett provokálni azt a két tábort, amely könyörtelen csökönyösséggel képviseli érdekeit a stuttgarti pályaudvar kiépítéséről folyó vitában. A közvetítő szerepével megbízott és egyre türelmetlenebb Geissler a kibékíthetetlen feleknek feltette a kérdést: „Akarjátok a totális háborút?” Ezek a szavak utoljára 1943 februárjában hangzottak el a berlini sportcsarnokban, ahol a hitleri erőszakrendszer hírhedt propagandaminisztere, Joseph Goebbels állította – a tőle megszokott agresszivitással – ezen tragikus alternatíva elé nemcsak a jelenlévőket, hanem az egész német népet. A közönség tombolva ünnepelte az ördögi agitátort, holott akkor már nyilvánvaló volt, hogy a Harmadik Birodalom elvesztette a világháborút. Azóta e goebbelsi „lenni vagy nem lenni” kérdés kényes megnyilvánulásnak számít a németek fülében.
Heiner Geissler a kritikát kiváltó idézetet további kérdésekkel egészítette ki: „A totális győzelmet akarjátok? A totális konfrontációt?” Az őt elmarasztaló kritikákra válaszolva a városban uralkodó feszült helyzetre igyekezett felhívni a figyelmet, mert szerinte ott valóban háború fenyeget, amenynyiben nem sikerül kompromiszszumos megoldást találni. A heves konfliktus 2010 szeptemberében egyszer már tettleges összecsapásokhoz vezetett a tüntetők és a rendfenntartó erők között. Ennek során egy személy megvakult, több mint száz megsebesült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.