Kémbotrány: Jóri jogvitája az ügyészséggel

Munkatársunktól
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ) elutasította Jóri András adatvédelmi biztosnak azt a megkeresését, amelyben a kémbotrány nyomozási irataiba való betekintést kért. Minderről az ombudsman számolt be az ATV egyik műsorában, amikor dokumentumok titkosításának indokoltságát célzó vizsgálatáról beszélt.
A biztos Vadai Ágnesnek, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága MSZP-s elnökének és Sebes Péternek, a büntetőügyben kémkedésre felbujtással gyanúsított Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere védőjének beadványa alapján kért adatokat a BKÜ-től. Tájékoztatása szerint a nyomozó hatóságtól azt a választ kapta, hogy a büntetőeljárási törvény alapján nem érintettje az eljárásnak, így az iratokba sem nyerhet betekintést. Jóri András előbb abszurd jogi álláspontnak, majd butaságnak nevezte az ügyészségi hivatkozást, és azt mondta: ismét felhívja a BKÜ figyelmét az adatvédelmi, valamint a minősített adatok védelméről rendelkező törvényre, amely minden államtitokká nyilvánított iratba is betekintést engedélyez az ombudsmannak. Az adatvédelmi biztos nem zárta ki, hogy a kémbotrány dokumentumainak titkosítása indokolt volt, majd arra emlékeztetett, hogy amikor a titoktörvényt az előző ciklusban elfogadták, a parlamenti pártok nagy egyetértésben vették ki a jogszabály tervezetéből azt a passzust, amely szerint nem lehetett volna titkokká minősíteni olyan iratot, amelynek nyilvánosságához nagyobb érdek fűződik, mint annak titkosításához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.