(ki telefonál )

Kristóf Attila
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy az úgynevezett politikai betelefonálós műsorok a népet, nemzetet, a köztársaságot vagy magát a demokráciát szolgálják-e. Vegyük példaként az ATV-t és a Hír TV-t mint a politikai hovatartozás merőben ellentétes pólusait, mondjuk Vicsek Ferenccel és Csintalan Sándorral. Mindketten rutinos műsorvezetők, annyi a különbség köztük zsurnalisztikai szempontból, hogy Csintalan állandó főszereplő, Vicsek pedig váltótársakkal dolgozik, akiknek nevét szükségtelen most megemlítenem. Elsősorban nem is a műsorvezetők ténykedéséről akarok szót ejteni, hanem a betelefonálók különleges alfajáról, a bal- és jobboldal elszánt és elkötelezett képviselőiről, akiket, bár ellentétes irányba, de mindenképpen a politikai hevület sodor.
Első megfigyelésem az, hogy bizonyos értelemben nincs semmi különbség közöttük. Általában csak úgy árad belőlük az elfogultság és a gyűlölet, s lényegében ugyanazt a sajtószlenget és érvrendszert használják kicsit lecsupaszítva és lebutítva, mint amit az általuk olvasott médiumok tollforgatói közül a legvérmesebbek alkalmaznak. Mindezt saját demokratikus leleményükként adják elő, sem a műsorvezető arcmimikája, sem a nagy nyilvánosság jelenléte nem befolyásolja őket. Az a kényszerképzetük, hogy ők azok, akik megmondják a tutit balról és jobbról, középtájról sosem.
Nézzük – lelki szemeinkkel – az ATV-t, tőlünk telhetően középről. Vicsek: Kezét csókolom, Margitka. Régen hallottam a kedves hangját. Margitka (az izgalomtól kissé frusztráltan): Szeretettel üdvözlöm önt és az ATV valamennyi kedves nézőjét. Mondja meg, legyen olyan kedves, Kálmán Olgának, hogy így tovább. Megengedi, kedves Vicsek úr, hogy az Orbán-kormány tevékenységéről kifejtsem a véleményemet? Vicsek: Parancsoljon, Margitka. Margitka: Azzal kezdeném, hogy rohadnának meg az erőszakos, hataloméhes Orbánnal az élen, mert már tűrhetetlen, amit művelnek. Persze most, nyár közepén egyiknek sincs eszében dolgozni, lógatják a lábukat a tengerparton és focimeccsre járnak, arra persze van pénz. És magukat nem büntetik meg, mert hetekig be se teszik a lábukat a parlamentbe és soha életükben egy napot se dolgoztak, s a rokkantnyugdíjat sem vonják meg maguktól. Persze urizálni meg a pápa kezét csókolgatni, arra van eszük.
Vicsek: Elnézést, Margitka, de a parlamentben most nyári szünet van. Margitka: Az van, amit ők akarnak. Hogy rohadnának meg visszamenőleg is. (Vicsek mosolyog.) Margitka: Fasiszta, rasszista disznók. A Nemzeti Színházat sem hagyják békén, pedig ők építtették oda erőszakkal, ahol van. Szakadna rájuk. Hogy dögölne meg az egész tolvaj banda. Vicsek (fejcsóválva): Ne vegye ennyire a szívére, Margitka. Csókolom. Hívjon máskor is. Hallgatom, István…
Hír TV. Csintalan: Jó napot, Béla. Béla: Üdvözlöm, Csintalan úr. Örülök, hogy nem további kellemes napot kívánt, mert ezek a hazaáruló liberálbolsi söpredékek ezt hozták divatba. Csintalan: Én azért nem használnám a hazaáruló kifejezést. Béla: Jó, igaza van Csintalan úr, de minek nevezzem ezeket a rohadékokat, akik szétlopták az országot, aztán további kellemes napot kívánnak? De egyébként sem erről akartam beszélni, hanem a munkakerülő cigányokról meg a zsidókról, akik lopják az uborkát a kertekből meg az ember zsebéből a pénzt, aztán megerőszakolják a szobalányokat. Csintalan: Ha lehet, ne cigányozzunk és zsidózzunk.
Béla (nekidühödve): Nem mondhatom el itt magyar földön, hogy az a kéjsóvár világbankár… Csintalan (szétkapcsol): Hallgatom, Géza. Géza: Mind csak a segélyt lesi, a sok rohadt ci… Csintalan: Mit tegyünk, uram? Mert én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.