Kieséstől fél az RMDSZ

2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teodor Baconschi román külügyminiszter szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azért ellenzi a levélben történő szavazás bevezetését, mert attól tart, hogy nem jut be a bukaresti parlamentbe, ha jelentősen megnő a szavazók száma. A román diplomácia vezetője viszont úgy véli, a jelenlegi választási törvény módosításával sikerül majd eloszlatni a magyar alakulatnak a törvényhozásból való kiseséssel kapcsolatos félelmeit. A kormányzó demokraták (PDL) első alelnöki tisztségét is betöltő Baconschi vezette tárca már beterjesztette a parlamentnek a levélben szavazás gyakorlatba ültetéséről szóló jogszabályt, amelyet a tervek szerint a 2012-es törvényhozási választásokon már alkalmaznának. Baconschi szerint a kezdeményezés erkölcsi jóvátétel a külföldön élő román állampolgárok számára, akik közül az elmúlt húsz évben logisztikai akadályok miatt csak kevesen szavazhattak anyaországuk választásain.
A balliberális ellenzék a javaslat ellen van, mivel a román diaszpóra köztudottan a jobbközép PDL-t támogatja. A kormánykoalíció tagjaként az RMDSZ sem ért egyet a tervvel. Attól fél, ha statisztikailag nő a szavazók tömege, fennáll a veszélye, hogy nem lépi át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Baconschi szerint azonban már készül az új választási törvény tervezete, amely kijavítja a jelenlegi jogszabály hibáit, és erről már megbeszélést folytatott Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel. Konkrétumokat a külügyminiszter nem mondott, tény viszont, hogy az Emil Boc vezette kormány elsősorban magyar partnere kedvében járva módosította nemrég a helyhatósági törvényt úgy, hogy innentől a polgármestereket egyfordulós rendszerben választják. Így az erdélyi magyaroknak jövőre esélyük nyílik visszaszerezni az elöljárói tisztséget Nagyváradon vagy Marosvásárhelyen.

Kövér nem megy. A tervekkel ellentétben nem vesz részt az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) Gyergyószentmiklóson zajló táborában Kövér László, az Országgyűlés elnöke – közölte tegnap Soós Sándor EMI-elnök. (R. Sz.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.