Kifehéredő gazdaság

Vélhetőleg a gazdaság kifehéredése, nem pedig a rasszizmus lehet az oka annak, hogy a hét elején indult gyöngyöspatai közmunka-mintaprogramban jószerével csak cigányok dolgoznak. A munkára behívott tizenkét nem roma regisztrált állástalan többsége ugyanis frissen igazolt munkaviszonnyal állt elő. Az ügy kapcsán a Népszabadság tegnap eközben erősödő szegregációra utalt.

Bodacz Péter
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A regisztrált munkanélkülieknek járó rendelkezésre állási támogatás 28500 forint. A fix pénz mellett sokan feketén vállalnak napszámosmunkát a földeken. Akik nem fogadják el a felajánlott közmunkát, elveszítik a juttatást, így aki teheti, inkább „kifehéríti” magát – mondta lapunknak Gyöngyöspata jegyzője. Mátyás Istvánt a Népszabadság tegnapi riportja kapcsán kérdeztük, amely ifjabb Farkas János helyi cigány önkormányzati elnököt idézve kiemelte: amikor a magyarok megtudták, hogy kilométereket kell gyalogolni és cigányokkal kell bozótot irtani, „csodák csodájára papíron mind a tizenkettőnek lett hirtelen munkája”. – Most majd megint megkapják a patai cigányok, hogy kivételeznek velük, és nekik adnak munkát, miközben a parasztoknak nem – fogalmazott ifjabb Farkas.
A komoly társadalmi feszültséggel terhelt hevesi település jegyzője erre reagálva lapunkkal azt közölte, a Belügyminisztérium (BM) közmunka-mintaprogramjába behívottak nem tudták, nem is tudhatták, kikkel kellene együtt dolgozniuk, s nem is érdekelte őket. Inkább arról van szó, hogy aki tudta, bejelentette magát, pár ezer forinttal még így is többet kereshet, mint amennyi a közmunkáért járó minimálbér, azaz körülbelül hatvanezer forint. Mátyás István szerint kilenc fő igazolt munkaviszonyt, míg három 57 év feletti behívott a védett korára hivatkozott.
A Népszabadság a közmunkában részesülő családok megpróbáltatásaira is kitér: az asszonyok arról panaszkodnak, írják, hogy a munka miatt kénytelenek magukra hagyni síró gyerekeiket, s Rácz Irén közmunkás gyaloglástól bedagadó bokájáról is említést tesz, kiemelve, a jegyző nem hajlandó variálni a beosztáson. – A tegnap reggeli gyülekezőkor egy busz várta a közmunkásokat, hogy ne kelljen gyalog megtenni a kicsit több, mint egy kilométeres utat a Havas-aljáig, ahol bozótirtás a feladat. Ezután a munkások kérték, hogy a továbbiakban mégse kelljen buszozni – jegyezte meg a jegyző. Mátyás beszámolt arról is, hogy a most munkához jutott negyven főt Gyöngyöspata 221 regisztrált munkanélkülije közül választották ki, ám aki most nem jut lehetőséghez, alig egy hét múlva újabb BM-közmunkaprogramhoz csatlakozhat, ezúttal vízügyi feladatokra keresnek húsz főt. A jegyző említést tett egy, még idén startoló, további hatvan főnek megélhetést biztosító tervről is. Így néhány hónap alatt a felére eshet a munkanélküliség Gyöngyöspatán.

Elutasított feljelentés. Jogászaink vizsgálják az indokolást, a további lehetőségeinket, mert újból beadjuk a feljelentést – reagált Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere arra, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) elutasította feljelentését, amit a múlt hónapban tett Balázs József (Fidesz) országgyűlési képviselő ellen. Juhász Oszkár polgármesterré választása után hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen a kormánypárti politikus kijelentette, ha jobbikos polgármestere lesz a falunak, nem számíthatnak pályázati pénzre. Az ügyészség szerint nem egyértelmű, hogy a Gyöngyöspatát megfenyegető Balázs József (aki az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja is) milyen minőségében járt el, milyen konkrét támogatás megvonását helyezte kilátásba. Bűncselekmény azért sem állapítható meg, véli az ügyészség, mert a fenyegetés a jövőre vonatkozott. Így a KNYF bűncselekmény hiánya miatt a feljelentést elutasította. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.