Kifogásolt bukaresti megatemplom

2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét viták kereszttüzébe került a Bukarestben épülő ortodox székesegyház kivitelezési költsége. A román egyház több mint egy évszázadnyi tervezgetés után néhány hónapja látott neki a gigantikus méretű katedrális megépítésének. Az épület méretei önmagukért beszélnek: legnagyobb tornyának magassága megegyezik majd egy 25 emeletes tömbházéval, 11 hektáron terül majd el, 120 méter hosszú és 70 méter széles lesz. A nemzet megváltásának katedrálisa felépítésének költsége 400, a szobrok, festmények és ikonok elkészítése pedig további 200 millió euróra rúg.
A Deutsche Welle dokumentumfilmet készített az építésről, amelyben többek között elhangzik: az ortodoxok által az államtól kapott támogatás kétszerese a művelődésre vagy a tudományos kutatásra kiutalt összegnek, továbbá Romániában jelenleg 18 300 görögkeleti templom áll, míg az általános iskolák száma csupán 4700.
Kevesen tudják, hogy a projektre 1879-ben az akkor bukaresti kormány ötmillió lejes hitelt vett fel az Osztrák–Magyar Monarchiától, de a pénzt végül katonai kiadásokra fordította, s a kölcsönt a mai napig sem fizette vissza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.