Kihallgatják Galambost

Ma ismét kihallgatásra vezetik Galambos Lajost, a polgári elhárítás korábbi vezetőjét, akit a kémbotrányban államellenes bűncselekmény elkövetésével gyanúsított meg a katonai ügyészség – tudtuk meg. A Fővárosi Bíróság a napokban dönt arról, hogy az ügy negyedik gyanúsítottja, Püski László előzetesben marad, vagy óvadék ellenében szabadulhat.

Swendt Pál
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatólagos gyanúsítotti kihallgatásra vezetik ma a Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézetből Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatóját – értesült lapunk. Úgy tudjuk, hogy a kémkedéssel gyanúsított nyugalmazott tábornokot délután hallgatja meg a Budapesti Katonai Ügyészség (BKÜ), és az sem kizárt, hogy az eddig négy gyanúsítottat felvonultató eljárásban ezen a héten további szembesítésekre is sor kerül.
Legkésőbb holnaputánig eldől, hogy előzetes letartóztatásban marad-e az ügyben egy hónapja meggyanúsított Püski László, az eljárás során felbukkant orosz hátterű biztonsági cég tulajdonosa, akivel szemben a legszigorúbb kényszerintézkedést július 4-én harminc napra rendelték el. Védője időközben óvadék megajánlásával Püski szabadlábra helyezését kérte, így az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság (FB) katonai tanácsa az előzetes letartóztatás meghosszabbítását indítványozó ügyészségi előterjesztés mellett a következő két napon erről az ügyvédi beadványról is dönt.
A következő két hét során az FB határoz arról is, hogy előzetesben marad-e Galambos Lajos, akinek ügyvédje a július 14-től fogva tartott gyanúsított szabadlábra helyezését indítványozta.
*
Galambos és Püski mellett az eljárásban kémkedésre való felbujtás gyanújával hallgatták ki Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, és bűnsegédlettel gyanúsították meg Galambos hivatali utódját, Laborc Sándort. A terhelteket a gyanú közlésekor őrizetbe vették, de a bíróság Szilvásyval és Laborccal szemben nem rendelt el kényszerintézkedést. A katonai ügyészség a Galambosnál június 28-án tartott házkutatás óta semmilyen tájékoztatást nem adott az eljárásról. A sajtó számára eddig azt sem erősítették meg, hogy valóban államellenes bűncselekmény gyanújával folytatnak nyomozást. Ismételt kérdéseinkre az ügyészség mindannyiszor csak azt válaszolta: a megjelent információk, így a gyanúsítások ténye vagy az államtitoknak minősülő eljárásban végrehajtott nyomozati cselekmények hírei nem tőlük származnak, ezért nem kommentálják azokat. Az eljárásban megfogalmazott tényállás és az egyéb dokumentumok kapcsán megállapított harmincéves titkosítás indokoltságának felülvizsgálatát Jóri András adatvédelmi biztos a napokban kezdi meg Vadai Ágnesnek, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága MSZP-s elnökének, valamint Sebes Péternek, Szilvásy György védőjének az indítványára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.