Kilábalásban reménykedik Európa

Hírösszefoglaló
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió által félévente elvégzett közvélemény-kutatás legújabb eredményei szerint az európaiak 43 százaléka gondolja úgy, hogy a válság munkaerő-piaci hatása már elérte a tetőpontját. Ez az arány egy százalékponttal nagyobb, mint a 2010-es adat – tudatta a távirati iroda. A felmérésből az is kiderült, hogy tízből nyolcan támogatják a szorosabb európai gazdasági együttműködést a válság kezelése érdekében. „A legutóbbi Eurobarométer-felmérés megerősíti, hogy az unió fokozatosan maga mögött hagyja a válságot” – mondta Viviane Reding, a bizottság alelnöke. Bár az általános trend növekvő, vannak különbségek a déli országok, valamint szerencsésebb társaik között. Dániában, Észtországban és Ausztriában az emberek több mint 60 százaléka bizakodó, míg Portugáliában 80, Görögországban pedig 78 százalék véli úgy, hogy most jön a feketeleves. 31769 embert kérdeztek meg.
A GfK piackutató ugyancsak bizakodó hangulatról számol be. Megállapítja: először mutat javulást a válság után – a görög mentőcsomag miatti bizonytalanság ellenére is – a fogyasztói hangulat az unió legtöbb országában. A fogyasztói bizalom csökkenése idén júniusban Magyarországon is megfordult, és erősödésnek indult. A kutatás kiemeli: a legtöbb európai államban elindult a kilábalás, számos fogyasztó azt reméli, országa belátható időn belül kilábal a krízisből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.