Kisjátékfilmek Bujtor István tiszteletére

2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A II. Bujtor István Filmfesztivál díjait Kern András adta át a balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Házban, ahol szombaton tizenegy amatőr filmes alkotó mutatkozott be kisjáték-, illetve versre írt filmjével.
A balatonszemesi önkormányzat, valamint a Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Versmondók Egyesülete és a Latinovits Zoltán Alapítvány pályázati kiírása ezúttal is olyan vers- és kisjátékfilmek elkészítésére ösztönözte a független filmeseket, amelyeket – Bujtor István szellemi örökségét vállalva – áthat a könnyed hangvétel és a humor.
– A fesztivál színvonala nem érte el a múlt évit, de minden filmnek volt valami érdeme. Elsősorban, hogy támogatás és pályázati lehetőség híján a fiatal alkotókból álló kis közösségek anyagi háttér nélkül, saját költségükön készítették el a versenyfilmjüket – mondta lapunknak Kiss László zsűritag, a Latinovits-alapítvány elnöke. Kern András arról beszélt a díjátadó ünnepségen, hogy 1965-ben ő maga is amatőr filmes alkotóként kezdte, és az első bemutatkozását nagydíjjal jutalmazta a Herskó János vezette zsűri. Természetesen a Bujtor Istvánnal együtt végzett, sokéves közös munkáját is felelevenítette. A szemesi filmfesztivál legjobb, megosztott második díját Szombat Máté háromperces Kopasz csirke és Csubrilo Zoltán Kertünk Istennel határos című, tizenöt perces kisfilmje kapta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.