(könnyű-e lefogyni )

Kristóf Attila
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én nem tudom, hogy az úgynevezett csodaszerek mennyire hatékonyak. Elég szomorú, de életem során legalább tízszer felröppent például az a hír, hogy ez vagy az a honfitársunk felfedezte a rák gyógyszerét, s az különböző cseppek képében máris kapható. Ez persze korántsem hozott akkora hasznot a csodatévőnek, mint mondjuk a hajnövesztő szer, ami a „ha nem használ, nem is árt” szellemében kifogástalanul működött. Szerencsére ugyanis jóval több a kopasz, mint a gyógyíthatatlan rákbeteg.
Arról fogalmam sincs, hogy jelenleg politikailag korrekt-e a kövér embert kövérnek nevezni, vagy ajánlatosabb a túlsúlyos. Annyiban is maradhatunk, hogy kövér az, aki kövérnek vallja magát, a többi csupán jó erőben van, vagy teltkarcsú. A teltkarcsúaknak nincs is esztétikai gondjuk, hiszen az anyaimádó férfiak jó része ezt a típust felettébb kedveli. Azonban a túlsúlynak, ezzel együtt, vannak bizonyos egészségügyi hátrányai is. Ha nyersek akarunk lenni, azt mondhatjuk, sok súlyos betegségnél a kövérség kockázati tényező. Egy bizonyos pillanatban számosan rádöbbennek, hogy életminőségüket rontják a feleslegesen rájuk rakódott kilók, s szeretnének tőlük megszabadulni. Ez viszont természetes keresletet jelent a fogyasztószerek és különböző, olcsónak egyáltalán nem nevezhető, fogyókúrák és étrendek iránt. Régi üzleti elv, hogy azt áruld, amire kereslet van, s hogy az emberek azt keresik-e valójában, amit tőled kapnak, amiatt ne főjön a fejed. Jó, ha azzal is tisztában vagy, hogy legtöbben nem éhezés árán akarnak lefogyni, hiszen akkor el sem híztak volna. Futkosni, hegynek felfele biciklizni sincs túl nagy kedvük. Ha választhatnak, egy fotelben ülve szeretnek fogyózni, miközben tévénézés közben libazsíros kenyeret esznek újhagymával.
Legyen üzleti jelszavad tehát: a vevő bármit és bármennyit ehet, s garantáltan mégis heti öt kilót fogy, ha a mi medicinánkat fogyasztja. Ha nagyra törő vagy, mondhatsz tíz kilót is. Árudat úgy reklámozhatod, hogy videóra veszel egy elszontyolodott többszörösen túlsúlyos hölgyet, majd ugyanazzal a lendülettel egy derűsen mosolygó karcsú csinibabát, az se baj, ha csöppet sem hasonlítanak egymásra, hiszen épp ez a lényeg. A csinibini így csicsereghet: „Két hónapja ilyen voltam, aztán elkezdtem szedni az XQ speciális preparátumot, közben véres húsokat, rengeteg sült oldalast, pörcöt és tokaszalonnát ettem, egy-két korsó sört is megengedhettem magamnak, s lám, most ilyen vagyok.” A végén nem árt egy könnyed fenékriszálás, mert manapság mégiscsak a szex az úr. Esetleg az ötvenkét kilós kis hölgy hozzáteheti a sztereotip jelmondatot: „Nekem bevált.” Ne a férfiakra bazírozz, azoknak minden mindegy.
Persze, tévéreklámra nincs is mindig szükség. A fogyókúrás módszerek, receptek, tabletták, porok, italok szájhagyomány útján terjednek. Nekem az az érzésem, hogy akinek nem vált be, az direkt ajánlja a barátnőinek, hogy ne legyen egyedül balek. Az ajánlatot legjobb mobilon megtenni, ahol is a valóságos személy, s így a fogyókúra eredménye sem látható. Az egész biznisz arra épül, hogy az emberek nem hajlandók tudomásul venni az energiamegmaradás törvényét. Aki kevesebb energiát használ el, mint amennyit fogyaszt, annál anyagtöbblet jelentkezik. Ezen nem változtat semmiféle csodaszer. Sajnos az az igazság, hogy aki koplalással próbál fogyni, az a kezdeti sikerek, mondjuk három kiló súlyfelesleg leadása után, annyira kiéhezik, hogy valósággal zabálni kezd, s mire észbe kap, még egy kilót hízott. A csodaszerek helyett egyetlen megoldás ajánlható: önmérséklet és rendszeres mozgás. Hogy némi áldozat nélkül egyáltalán létezik-e siker, én nem tudom…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.