Kosor vihart kavart Gotovina üdvözlésével

Hírösszefoglaló
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalmának adott hangot kedden az Amnesty International (AI) amiatt, hogy a horvát miniszterelnök a minap méltatott két háborús bűntények miatt elítélt horvát tábornokot, dicsőítette a horvát csapatok 1995-ös Vihar fedőnevű hadműveletét, és támadta a hágai Nemzetközi Törvényszéket (NT). A nemzetközi jogvédő szervezet szerint az effajta megnyilvánulások eltántoríthatják a horvát igazságszolgáltatást a Vihar hadműveletben történt bűncselekmények kivizsgálásától, és kedveznek a „büntetlenség légköre” kialakulásának. Az AI ismételten felszólította Zágrábot, hogy tanúsítson politikai akaratot a háborús múlt kivizsgálásához.
A horvátországi Knin városában a múlt pénteken emlékeztek meg az 1995-ös Vihar (Oluja) hadműveletről, amely során a horvát csapatok visszafoglalták a szerbek lakta Krajinát. Az ünnepségen Jadranka Kosor miniszterelnök arról beszélt, hogy az akkori katonai parancsnokok szerepvállalása nélkül „nem lenne mit ünnepelni”, és üdvözölte ebből az alkalomból Ante Gotovina és Mladen Markac tábornokot. Az NT Gotovinát 24, Markacot pedig 18 évi börtönbüntetéssel sújtotta első fokon az általuk vezetett csapatok atrocitásaiért és az etnikai tisztogatásokért. Kosor szavait az ünnepségen tapsvihar fogadta, horvátországi szerb szervezetek és belgrádi politikai vezetők viszont felháborodással fogadták őket. Keményen bírálta a horvát kormányfőt Borisz Tadics szerb államfő is.
Az NT adatai szerint Vihar hadművelet során 324 horvátországi szerbet öltek meg, és 90 ezer szerb menekült el az országból. Szerb szervezetek adatai szerint a menekültek száma 220 ezerre tehető, és 1200 embert öltek meg a villámhadművelet során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.