Kuba megvitatja gazdasági reformjait

2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Havannában ülésezik a nemzetgyűlés, azaz a parlament évi első rendes plénuma, amelynek fő témája a kubai kommunista párt (KKP) hatodik, áprilisi kongreszszusán jóváhagyott gazdasági reformcsomag 313 intézkedése.
Az ülést a már 80 éves Raúl Castro nyitotta meg, aki éppen öt évvel ezelőtt vette át az összes hatalmi jogkört váratlanul megbetegedett bátyjától, Fideltől. Az argentin Clarín összefoglalója szerint Raúl Castro több változtatás bevezetésére célzott beszédében, például kifejezetten hangsúlyozta az eltérő vélemények szabad vitáját, amikor értékelik a gazdasági reformokat. Pár hete a kubai kormánylap, a Granma már kifogásolta, hogy megszabják nekik, miről írhatnak és miről nem. De a 2008 februárja óta hatalmon levő fiatalabb Castro nem bocsátkozott részletekbe.
Nem volt bőbeszédűbb a ki- és bevándorlási, vagyis az utazási szabályozások változtatásai kapcsán sem, de a „felfrissítés” szóval jelezte a közelgő jelentős változásokat. Ennek ellenére tény, hogy a közelmúltban a kubai légitársaság gépei leszállási engedélyt kaptak újabb kilenc egyesült államokbeli repülőtértől. Az idegenforgalom tavaly a magánkezdeményezéseknek tett engedmények révén is 10 százalékkal bővült. A katalán La Vanguardia nagyon fontos megjegyzésre figyelt fel a beszédben, ugyanis szólt a kubai emigránsoknak adandó nagyobb szerepről. De a lap a helyi Prensa Latina hírügynökség szűkszavú összefoglalójából nem tudta megállapítani, hogy a kubaiak kiutazásához eddig szükséges fehér kártya megszüntetésére is célzott-e vele.
Raúl Castro a reformok eredményeképpen egyébként 2,9 százalékos növekedést vár a kubai gazdaságtól 2011 végéig, amely az első negyedévben már 1,9 százalékos növekedésre volt képes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.