Küszöbönálló frekvenciatender

Bodacz Péter
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan még a hét végéig kiírja a többek között egy negyedik mobilszolgáltató piacra lépésére is lehetőséget adó frekvenciaértékesítési pályázatát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Ennek utolsó előfeltétele tegnap óta adott, hatályba léptek ugyanis az elektronikus hírközlési törvény területtel kapcsolatos módosításai. A Népszabadság egyébiránt több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a tenderkiírás már ma megjelenhet, lapunk ugyanakkor úgy tudja, holnap várható bejelentés az üggyel kapcsolatban.
A frekvenciaértékesítésről szóló kormányrendelet szűk egy hónapja jelent meg. Eszerint A 900 megahertzhez tartozó tartományok értékesítése során a jelenleg szabad 10,8 megahertznyi blokkból ötre olyan szolgáltató licitálhat, amely eddig nem volt jelen a hazai mobilpiacon. Ha erre az összefüggő frekvenciablokkra nem érkezik az állam számára elfogadható ajánlat, akkor az – minden valószínűség szerint árverés útján – teljes egészében feloszthatóvá válik a három jelenlegi szolgáltató között. A 900-as spektrum sorsa azért érdekes, mert ezen biztosítható országos lefedettség, míg a magasabb tartományok a kapacitás növelésére alkalmasak. A piacbővülés kérdése várhatóan ott dől el, hogy mekkora bevételt remél az állam a frekvenciacsomagért. Korábbi, lapunk által is idézett szakmai vélemények a kormány céljaival szemben arra utaltak, hogy egy negyedik mobilszolgáltató behívása nem időszerű. A magyar piac ugyanis telített, az ügyfelek hagyományosan tartózkodnak a szolgáltatóváltástól, ráadásul a hálózat kiépítése éveken keresztül több tíz milliárd forintot emészthet fel, ez pedig a válságadókkal terhelt piacon aligha kitermelhető belátható időn belül. Az öt megahertznyi tartomány mindezek mellett fizikai adottságainál fogva aligha elegendő arra, hogy teljes értékű mobilinternet- és mobiltelefon-szolgáltatást lehessen indítani. Ezzel kapcsolatos felvetésünkre Nyitrai Zsolt a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent interjúban elmondta: a harmadik mobilszolgáltató tíz évvel ezelőtti piacra lépésekor hálózatbérléssel kezdte meg a működését, amire kötelezték az akkori két szereplőt. – Másképp nem lehet elindulni, ugyanakkor a negyedik szolgáltató saját hálózatának mihamarabbi kiépülése a legfőbb kormányzati elvárás. Amennyiben lesz komoly jelentkező – fogalmazott az infokommunikációs államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.