Lejtőn az építőipar

További hanyatlás várható idén a magyar építőiparban: a cégek vezetői az iparág teljesítményének újabb ötszázalékos csökkenését jósolják.

Munkatársunktól
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár hatodik éve hanyatlik a magyar építőipar – a kis-, közepes és nagyvállalatok vezetői idén az iparág további ötszázalékos szűkülésével számolnak. Ez a cégek forgalmának 5,2 százalékos csökkenéséhez vezet, amely a legnagyobb visszaesésnek számít a visegrádi országok körében. A negatív kilátások a szektor szereplőinek önbizalmát is befolyásolják: három vállalatvezetőből kettő úgy gondolja, hogy rosszabbul teljesít majd, mint a főbb versenytársai – áll abban a tanulmányban, amelyet a CEEC Research a KPMG magyarországi irodájával együttműködve száz építőipari vállalat megkérdezésével készített.
A cégvezetők szerint a növekedést leginkább az állami bürokrácia és az alacsony kereslet korlátozza. Ez utóbbi hatására 65 százalékra eshet a kapacitáskihasználtság, amivel Magyarország továbbra is sereghajtó marad a visegrádi országok között.
A tanulmány arról is beszámol, hogy vállalatoknak átlagosan 3,5 hónapra előre vannak szerződéses megrendeléseik, ám a cégvezetők 6 százaléka ehhez azt is hozzátette, hogy kevesebb megrendelést kaptak, mint egy évvel ezelőtt. Különösen rossz a helyzet a nagyvállalatoknál: e körben négyből három képviselő az előző évinél kevesebb megrendelésről számolt be.
A cégvezetők azt is jelezték, hogy új megrendelésekhez leghatékonyabban a személyes kapcsolataik révén juthatnak. Ez már négy éve a leggyakoribb üzletszerzési mód nemcsak Magyarországon, hanem a többi visegrádi országban is. Üzletszerzés szempontjából viszont a pályázatokon való részvételt a cégvezetők nem tartják eredményesnek.
A megkérdezettek többsége megerősítette, hogy a korrupció is nagy szerepet játszik abban, ki nyeri el az adott üzletet. Olyannyira, hogy minden harmadik vállalatvezető számolt be arról: már kértek tőle csúszópénzt megrendelések megszerzése során. Mivel a kereslet nagyon alacsony, ezért jelenleg a cégek 41 százaléka nyereség hiányában vagy akár kisebb veszteség mellett is elfogadna megrendeléseket. Ez az arány a nagyvállalatok körében még nagyobb, mintegy 63 százalékos. A megkérdezettek harmada válaszolta azt, hogy már megszegte belső kockázatkezelési szabályzatát új szerződés megszerzése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.