Magyar–román filmet is neveznek

Marian Crisan Morgen című moziját jelöli Románia a legjobb külföldi film kategóriában a jövő évi Oscar-díjra. A rangos kitüntetéseket begyűjtő nagyjátékfilm a magyar–román határ mentén játszódik.

2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Így kommentálta Marian Crisan rendező a Román Filmművészeti Tanács döntését, miszerint Bukarest a Morgennel pályázik a legjobb külföldi film kategóriában Oscar-díjra a 2012 februárjában rendezendő gálán: „Remélem, a jelölés az Egyesült Államokban is felkelti az alkotás és általában a román filmek iránti érdeklődést.”
A kritikusokból és rendezőkből álló román grémium tizenhat alkotás közül választotta ki a befutót, és az ítészeknek nem volt könnyű dolguk, mivel a versenyfilmek között szerepelt többek között Cristi Puiu, Calin Netzer és Bogdan Apetri mozija. A román– francia–magyar koprodukcióban készült Morgen a 34 éves, a román filmipar egyik legnagyobb tehetségének tartott Crisan első nagyjátékfilmje, amelyet szülővárosában, Nagyszalontán forgatott.
A film a hajdúvárosban élő, a kolozsvári Hatházi András által megformált Nelu és az illegális török bevándorló (Yilmaz Yalcin) történetét, barátságát meséli el, a román–magyar határszakaszon – és általában Európában – rendkívül aktuális témát, az illegális migrációt feldolgozva. Többek között ennek köszönhetően a Morgen számos nemzetközi díjat besöpört. A tavalyi, 63. Locarnói Filmfesztiválról négy, míg a thesszaloniki mustráról két elismeréssel tért haza, a luxemburgi CinEasten megkapta a nagydíjat és a közönség különdíját, idén áprilisban pedig a wiesbadeni goEast fesztiválon a legjobb rendezőnek járó díjat ítélték oda Crisannak. A rendező egyébként már hozzászokott a sikerhez, ugyanis 2008-ban mondhatni berobbant az európai mozivilág elitjébe azzal, hogy Megatron című rövidfilmjével Cannesban elnyerte az Aranypálmát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.