Már negatív kamatra is volt példa

Hírösszefoglaló
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos olyan intézkedést mérlegel a Svájci Nemzeti Bank, amely hozzájárulhat a frank erősödésének megállításához – mondta Thomas Jordan, a jegybank monetáris tanácsának tagja a svájci Tages Anzeigernek adott interjúban. A jegybanki szakember úgy fogalmazott, hogy közvetlenül befolyásoló eszközök is számításba jöhetnek; ilyen lehet például a nagy mennyiségű frankeladás a devizapiacon.
Az alpesi fizetőeszköz erősödésének gyengítése érdekében a svájci jegybank az elmúlt másfél hétben számos intézkedést jelentett be, így csökkentette irányadó kamatcélját, növelte a piaci likviditást. Thomas Jordan szerint e lépések hatékonynak bizonyultak. – Már negatív kamatszinteket látunk a bankközi piacon a rövid lejáratú ügyletekre. Lépéseink túlzott franklikviditást eredményeznek, amelynek köszönhetően kevésbé vonzó befektetéssé vált a frank – állapította meg a közgazdász.
A frank az elmúlt hetekben jelentősen erősödött a legfontosabb devizákkal szemben. Egy hónap alatt az euró több mint 11 százalékot gyengült Svájc valutájával szemben. A frank forint árfolyama pedig a júliusi 213 forintról 266-ra nőtt, ami 24 százalékos erősödés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.