MÁV, BKV: az állam kifizeti az adósságot

Átvállalja az állam a MÁV 300 milliárd és a BKV 78 milliárd forintos adósságát – idézi a távirati iroda a tegnap megjelent kormányrendeletet.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben a kabinet elrendeli a PPP beruházások felülvizsgálatát azzal, hogy azok megszüntetésére, állami tulajdonba vételére 2011-ben kerüljön sor legfeljebb 200 milliárd forintos összeghatárig. A határozat szerint a nemzeti fejlesztési miniszternek és a nemzetgazdasági miniszternek kell meghatároznia a MÁV-csoport, elsődlegesen a MÁV Zrt., a MÁV Trakció Zrt., valamint a BKV Zrt. hitelviszonyon alapuló adóssága átvállalásának elveit. A kormány a rendeletben felkéri a főpolgármestert is, hogy az erről szóló tárgyalásokon vegyen részt. A két szakminiszter az Államadósság Kezelő Központ Zrt. bevonásával tárgyal majd az érintett felekkel az adósságok átvállalásának jogi és pénzügyi feltételeiről.
*
A rendelet kitér arra is, hogy az adósságátvállalás miatt módosul a 2011. évi költségvetés.
A nemzeti fejlesztési miniszter feladatul kapta azt is, hogy készítsen előterjesztést a kormány részére a társaságok ésszerű alapokon nyugvó költséghatékony átalakításáról, a jelenlegi díj- és kedvezményrendszer átalakításáról s az adósságállomány megfékezéséről. Az előterjesztésnek szeptember 30-ig kell elkészülnie. A tegnap megjelent és mától hatályos rendeletben a kormány elrendelte a köz- és magánszféra együttműködésében megvalósuló beruházások állami tulajdonba vételi lehetőségének haladéktalan felülvizsgálatát is.
A rendelet szerint erre a közpénzek takarékos és átlátható felhasználásának előmozdítása érdekében van szükség. A fejlesztési miniszternek kell kidolgoznia az állami tulajdonba veendő PPP beruházások kiválasztásának gazdasági-pénzügyi és ágazati-szakmai szempontokat egyaránt figyelembe vevő elveit is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.