Még kevesebb a reálhozam

Akár a 3,5 milliárdot is meghaladhatja a reálhozamok kifizetése miatt felmerülő átutalások költsége, melyet a magánnyugdíjpénztárak a tagok pénzéből vonnak le – derül ki összesítésünkből.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több milliárd forinttal kevesebbet kapnak az egykori magán-nyugdíjpénztári tagok, mivel a kifizetésre szánt reálhozamok összegéből a kasszák – törvényben szabályozott módon – levonják a banki és postai utalások költségét is. Az általunk megkérdezett kaszszák közül a kisebbek befejezték, vagy a héten teljesítik a kifizetéseket. Az egy főre jutó átutalási költség jellemzően 1000 és 1500 forint között alakul, vagyis ennyivel csökkentett összeget kap kézhez reálhozamként, aki visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja lapunknak adott interjújában hívta fel a figyelmet arra, hogy a lapok többségében „keringő” 76 ezer forintos tagi kifizetés nem azonos az átlagos reálhozam összegével, amely az egykori tagok nagyobbik részénél várhatóan néhány tízezer forintra rúg majd. (A balliberális sajtó a kifizetéseket megelőző napokban is százezer forint feletti összegekről cikkezett – a szerk.)
*
Ehhez az összeghez képest akár elhanyagolhatónak is mondhatnánk az egy főre jutó 1000-1500 forintos átutalási költséget, de a visszalépő hárommillió tagra vetítve már komoly summáról beszélhetünk.
Korábban azt is megírtuk, hogy csaknem 600 ezer ember egyetlen fillér reálhozamra sem számíthat, így a kifizetésekben körülbelül 2,4 millió ember érintett valamilyen módon. Az ő esetükben a banki és postai átutalásokra levont összeg – a pénztárak által megadott adatok szerint – összesen 2,4 milliárd és 3,6 milliárd forint közötti költséget jelent.
Az elmúlt években több cikkben hívtuk fel a figyelmet arra, hogy nemzetközi szinten is kiugróan magas működési költséget számoltak el a hazai magánkasszák: 2011-ig minden befizetett 100 forintból 4,5 jutott a pénztárak saját költségeire. Ez az arány az Orbán-kormány döntése értelmében idén egy százalékra csökkent, de a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamai között még mindig dobogós helyet ér.
Ismert, hogy a volt magán-nyugdíjpénztári tagokat esetlegesen megillető – reálhozamok és tagdíj-kiegészítések – összegét legkésőbb augusztus 31-ig kell kifizetniük a pénztáraknak. Aki korábban külön rendelkezett, annak a bankszámlára utalják az összeget – feltéve, ha van mit utalni –, akik ezt nem tették meg, azoknak a postás viszi ki a pénzt. Az át nem vett öszszegekhez szeptember 16-ig még hozzá lehet jutni a postákon is, de aki ezt a határidőt is elmulasztja, annak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájára kerül a hozam.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.