Még nincs kész az új szakvélemény

Csibra Tibor
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs még kész a Stohl András elleni büntetőper sértettjéről készült immár harmadik orvos szakértői jelentés, így annak részletei nem is lehetnek ismertek – tudtuk meg. Több lap is címlapján tálalta tegnap, hogy a tavaly májusi, a színész okozta autóbaleset súlyos sérültjének újabb vizsgálata megállapította: a 78 éves K. Pál nem a karambol miatt rokkant meg. Ezért a szerzők szerint a Stohl Andrásra súlyos testi sértést okozó, ittasan elkövetett járművezetés miatt nem jogerősen kiszabott két év négy hónapos letöltendő börtönbüntetést szeptemberben várhatóan jelentősen enyhíti majd a másodfokon eljáró Pest Megyei Bíróság.
A Budapesti Orvosszakértői Intézetben (BOI) hétfőn megvizsgálták K. Pált, az eljárásban részt vett a Honvédkórház, illetve annak egy szakembere is – mondta el lapunknak Szabados György Dávid, a BOI igazgatója, aki maga is részt vett a vizsgálatban. A Honvédkórházban csak röntgenfelvételeket készítettek a sértettről, az igazgatónak és konzulensének a jogszabályban meghatározott időre kell összeállítaniuk jelentésüket, az azonban még nincs kész, ezért a tartalmáról tegnap közzétett adatok valótlanok – szögezte le Szabados György Dávid. A vizsgálatot végző orvos szakértők nem is nyilatkozhatnának az újabb dokumentumok tartalmáról, azt csak a büntetőper tárgyalásán a bíróság, illetve a védelem teheti meg. Az eljárásban részt vevő orvosoknak szakmai tapasztalataik alapján természetesen vannak elsődleges benyomásaik a sértett állapotáról, s annak lehetséges okairól de ezek is a titoktartás részét képezik – magyarázta a BOI igazgatója.
Mint arról beszámoltunk, a Stohl elleni büntetőperben, az elsőfokú eljárásban nyilatkozó orvos szakértő megállapította, hogy K. Pál az autóbaleset miatt maradandóan fogyatékos lett, rövidebb lett az egyik lába. A színész védelmét időközben Ruttner György ügyvéd vette át, aki más szakemberekkel újabb jelentést készíttetett a sértettről, a két dokumentum élesen ellentmond egymásnak. Tény, hogy az először nyilatkozó szakember még a röntgenfelvételt sem tartotta fontosnak, hogy megállapítsa K. Pál rokkantságának mértékét, és nem várta ki a hasonló ügyekben ajánlott, a sérülés utáni egy évnyi rehabilitációs időt sem. Stohl András perében a hétfői orvos szakértői vizsgálat eredménye döntő fontosságú lesz, befolyásolhatja a bűntett minősítését s a büntetést is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.