Mérgező sav folyt ki

Nagy Áron
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy koncentrációjú, hatvan- hatvanöt százalékos ecetsav ömlött ki tegnap Újpesten egy gyógyszergyárban – tudtuk meg a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivőjétől. Kisdi Máté elmondta, hogy a baleset miatt három embert kellett kimenekíteniük az épületből, közülük egy sérült meg könynyebben. A férfit, aki a Chinoin Zrt. Budapesten, a IV. kerületi Tó utcában lévő telephelyén dolgozott a történtek idején, a testére kerülő sav megégette a körülbelül másfél köbméter maró anyag elszabadulásakor. Miután a tűzoltók két társával együtt kiszabadították, előbb saját doktori szolgálatuk, majd a mentők látták el, akik végül kórházba is szállították. A hatóság eközben megkezdte a terület biztosítását: az épület környékét ötven méter sugarú körben lezárták. A nehéz, vegyvédelmi ruházatba öltözött tűzoltók a szerencsétlenség helyén megkezdték a savas tócsák, folyások megszüntetését. A maró anyagot vízpermettel semlegesítették és speciális nedvszívó anyaggal itatták fel. Utóbbiakat egy ilyen esetekre rendszeresített tárlóban gyűjtötték össze, majd elszállították a gyógyszergyár területéről. A tűzoltóság a riasztás után nagy erőkkel, legalább hatvan emberrel vonult Újpestre, de a többségüket hamarosan visszavonták. A baleset okait vizsgálják a hatóságok. A történtekről, arról, indít-e belső ellenőrzést a vállalat, szerettük volna megkérdezni a Chinoin Zrt.-t, ám a cég kommunikációs irodája nem válaszolt telefonhívásunkra. Az ecetsav, más néven etánsav egy szerves vegyület, amely fontos kémiai reagens és ipari nyersanyag. Használják többek között polietilén-tereftalát (szénsavas italok palackjai), cellulóz-acetát (fényképészeti film) és polivinil-acetát (ragasztó) előállításához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.