Moszkva is elkezdett vizsgálódni

Az orosz ügyészség is büntetőeljárást indíthat a korábbi moszkvai kereskedelmi kirendeltség adásvétele miatt; Moszkvában sokallják az épületért kifizetett vételárat. Magyarországon hűtlen kezelés miatt folyik eljárás a Központi Nyomozó Főügyészségen, mert a gyanú szerint az államnak hétmilliárd forintos kára keletkezett az értékesítésből.

Török László
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség adásvételével összefüggésben bűnvádi eljárás indulhat Oroszországban. A Vedomosztyi című üzleti lap információi szerint az orosz ügyészség a duma egy képviselőjének indítványára kezdett vizsgálódni.
A nyomozó szervezet szerint az orosz Regionális Fejlesztési Minisztérium túl drágán vásárolta meg az ingatlant. A tranzakcióban a magyar állam és az orosz fél között egy Diamond Air nevű cég közvetített, amely 21,3 millió dollárért (3,8 milliárd forint) vette, és közel hétszeres áron, 3,5 milliárd rubelért (ez körülbelül 23,5 milliárd forint) adta el a 17 ezer négyzetméteres ingatlant. Oroszországban túl magasnak tartják a vételi összeget, megjegyezve, az árat az eladó (a Diamond Air) által megbízott és fizetett cég állapította meg „a vevő maximális kárára”. A cikk rámutat, hogy a Diamond Air az orosz kormány döntése alapján és a kormány kérésére adta el az épületet a minisztériumnak. A lap szakértői szerint a szerződést meg lehet támadni, de mivel a Diamond Air már nem létezik, nincs esély, hogy az állam bűnvádi eljárás lefolytatása nélkül visszaszerezze a pénzét.
*
A Diamond Air Viktor Vekszelberg nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozott. Az oligarcha környezetéből a Vedomosztyit úgy tájékoztatták, hogy a cég 2005-ben vásárolta meg az ingatlant, és nem tervezték annak eladását. Figyelemre méltó, hogy 2007-ben hivatalosan még a magyar állam tulajdonát képezte az épület, bár az adásvétel itthon is problematikus volt, hiszen a Gyurcsány-kormányok idején papíron kétszer értékesítették az épületet. A Vedomosztyi szerint 2008-ban jelezte vételi szándékát az orosz Regionális Fejlesztési Minisztérium.
Magyarországon hűtlen kezelés miatt folyik eljárás a Központi Nyomozó Főügyészségen, mert a gyanú szerint az államnak hétmilliárdos kára keletkezett az értékesítésből. Az ügyben gyanúsítottként hallgatták ki Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) volt vezetőjét és Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.