Munka törvénykönyve: várják a javaslatokat

A Fidesz minden pártot és szakmai szervezetet felszólít, hogy minél előbb tegye meg javaslatait, észrevételeit az új munka törvénykönyve társadalmi vitájában. A kormánypárt frakciója a védett kort és a kismamák munka világába való visszatérésének erősítését javasolja majd a nemzetgazdasági tárcának. A VOSZ főtitkára szintén kiállt a védett kor intézménye mellett. Mindeközben az LMP a Liga Szakszervezetekkel egyeztetett.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szükség van az 1992-ben elfogadott munka törvénykönyve megújítására, ezért helyes, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi vitát hirdetett ebben a nehéz és fontos kérdésben. A Fidesz arra szólítja fel azokat a pártokat és szakmai szervezeteket, amelyek eddig nem éltek a lehetőséggel, hogy minél hamarabb tegyék meg észrevételeiket – mondta Kara Ákos. A kormánypárti politikus bejelentette, a Fidesz-frakció augusztusban vitatja meg a javaslatokat, amelyeket eljuttatnak a szaktárcának. Az már most tudható, hogy garanciákat szeretnének látni az új munka törvénykönyvében a védett kor intézményével és a kismamák munka világába való visszatérésének a segítésével kapcsolatban. – Érvényesíteni szeretnénk azt az elvet, hogy ne segélyért álljanak sorba az emberek, hanem aki tud, képes, és lehetősége van rá, az munkát végezzen – fűzte hozzá Kara Ákos, aki szerint mára kiderült, kik azok, akik elkezdték a szakmai munkát, és kik azok, akik csak politikai csatákat gerjesztenek a munkaanyag körül. A képviselő szerint a politikai hangulatkeltésben a szocialisták járnak az élen. Kara emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormányok korábban képtelenek voltak megbirkózni a munkanélküliséggel.
Napközben az LMP a Liga Szakszervezetekkel egyeztetett. A találkozó után Vágó Gábor azt mondta, a munka törvénykönyvének tervezett változtatásai nemcsak a munkavállalókat, de a szakszervezeteket is nehéz helyzetbe hozzák, mert szinte teljesen leépítik az érdekegyeztetés rendszerét. A párt szóvivője szerint a munkavállalók kiszolgáltatottá tételével „még egy lépéssel közelebb kerültünk az orbáni gazdaságpolitika teljes bukásához”. Gaskó István közlése szerint az LMP biztosította őket, hogy a parlamentben lehetőségeik szerint mindent elkövetnek azért, hogy a törvénytervezet ne lépjen hatályba. A Liga elnöke elmondta, egyelőre nem terveznek sztrájkot, de idővel el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen nyomásgyakorló eszközöket alkalmaznak, ha a jelenlegi tervek nem változnak.
Bár alapvető irányvonalát tekintve helyesnek tartja a munka törvénykönyve módosításait, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) pontosító javaslatokat tesz a tervezethez. Dávid Ferenc főtitkár a Klubrádiónak elmondta, javasolni fogják, hogy tartsák meg a védett kor intézményét és a szabadnapokat, illetve azt, hogy a munkavállaló jogviszonyára a munkán kívüli magatartása – a jelenlegi tervekkel szemben – ne lehessen hatással. A főtitkár bízik abban, hogy a munkavállalói jogi garanciák egy részének elvesztése nem adhat okot a munkáltatói visszaélésekre, hiszen mindkét félnek azonosak az érdekeik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.