Nagy étvágyú vásárlás

Hírösszefoglaló
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghirdetett 38 milliárddal szemben a hatalmas, 222,65 milliárd forintnyi vételi ajánlat miatt összesen 57 milliárd forintnyi 3, 5 és 10 éves államkötvényt sikerült eladnia az Államadósság-kezelő Központnak tegnap. A Portolio.hu-nak egy elsődleges állampapír-forgalmazó azt nyilatkozta: egy nagy londoni bank agresszív vételekkel demonstrálja, hogy bízik a magyar állampapírpiacban, ez pedig továbbra is viszonylagos stabilitást ad annak.
Az elsődleges forgalmazó szavai szerint nagyon meglepő volt, hogy a délelőtti aukciókon rendkívül erős vételi érdeklődés mutatkozott mindhárom kötvénysorozatra amellett is, hogy a nemzetközi befektetői hangulat az elmúlt napokban hektikus volt. A múltban ilyenkor óvatosabbak voltak a befektetők a feltörekvő piaci aukciókon. Elképzelhető, hogy a nagy londoni bank bizonyos portfóliót átcsoportosít például a magyar piacokra, amely itthon nagy tételeknek számít, de a londoni banknak elenyésző – jegyezte meg a kereskedő. A Portfolio.hu azon kérdésére: lehetséges-e, hogy a Magyar Nemzeti Bank is segíti az állampapírpiacot, a forgalmazó emlékeztetett arra: a 2008. őszi válság során az aukciókon, azaz az elsődleges piacon vette a kötvényeket, de most ilyenről nem tud. Szavai szerint az MNB másodpiaci állampapír-vásárlásaira még sohasem volt példa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.