Napi sajtószemle

MN
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franffurter Allgemeine
Élesen bírálta az Angela Merkel vezette konzervatív CDU-t egy korábbi, tekintélyes politikusa. Erwin Teufel – aki 1991 és 2005 között, összesen 14 éven keresztül Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke, hat éven át a Német Kereszténydemokrata Unió alelnöke volt – annak a nézetnek adott hangot, hogy a párt elvesztette korábbi arculatát, elhanyagolja a keresztény értékeket, és elsősorban ez az oka népszerűsége csökkenésének. Figyelmet érdemlő a bírálatnak az a része is, amelyben Teufel a korábbi Európa-politikát hiányolja. Az egyébként minden lap által közölt terjedelmes politikai üzenetben a még mindig népszerű Teufel úgy ítélte meg, hogy valójában a kereszténydemokrata unió túléléséről van szó, s az egyre gyengülő CDU-nak sürgősen lépnie kell, ha néppárt kíván maradni.

DIE WELT
A magánszféra intimitásának vége – állapítja meg a német konzervatív lap, amely felhívja a figyelmet arra, hogy az internet gigantikus méretekben ad lehetőséget az információcserére, ám e szép új világ rengeteg veszélyt is magában rejt. Mint a szerző, Michael Stürmer fogalmaz, a vélemények, viták globális piacának virágzása egyben nem jelenti a szabadság vagy az igazság győzelmét is.
Az internet világában ugyanis nincs tisztelet, s ezért nem figyelnek a személyes szféra határaira sem. S aki azt hiszi – teszi hozzá a kommentátor –, hogy neki semmi titkolnivalója nincs, az önmagát is becsapja. Ma az emberek nagy többsége folyamatosan elektronikus nyomokat hagy maga után, teljesen kiszolgáltatja magát, s könnyen lehet – teszi fel Stürmer –, hogy a demokrácia alkonyának küszöbén állunk.

THE INDEPENDENT
Dagesztánról ma az erőszak és a szegénység jut az emberek többségének eszébe, de egy innen elszármazott milliárdos befektetéseivel a szegénység és az instabilitás ellen indított harcot. Mint helyszíni tudósításában a brit lap megjegyzi, Iszmail Kerimov terve a futballra épül, s az üzletember öt éven belül a Bajnokok Ligájába akarja vinni az Anzsit, miközben új stadiont, szállodákat építene, és lerakná egy kaukázusi turistaparadicsom alapjait.

POLSKIE RADIO
Hét év növekedés után Lengyelország népessége is fogyásnak indult, tavaly csak 413 ezer gyerek született az országban – írja a statisztikai hivatal adataira hivatkozva a lengyel közszolgálati rádió. Az EU-trendhez alkalmazkodva a jövőben Lengyelországban sem várható robbanásszerű gyermekszületési hullám, a népesség pedig 25 év alatt kétmillióval csökkenhet. A tudósítás szerint a lengyel párok – pénzügyi helyzetük, a várható kilátásaik és a változó nyugdíjrendszer miatt – egyre inkább az egygyerekes modellt támogatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.