Négymilliárd a kikiáltási ár

Négymilliárd forint a kikiáltási ára a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő frekvenciablokknak – derül ki a tegnapi közbeszerzési értesítőben megjelent hírközlési hatósági hirdetményből. Ha az árverés sikerrel zárul, a jelenlegi három szolgáltató között igen éles verseny alakulhat ki a maradék sávtartományokért.

Bodacz Péter
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel három év után ismét állami frekvenciaértékesítési pályázat elé tekinthet a távközlési piac. A témában ugyan csak ma délelőtt tart nemzetközi sajtótájékoztatót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a tegnap kiadott közbeszerzési értesítő azonban tartalmazza az NMHH frekvencia-árverési hirdetményét. A negyedik szolgáltató indulását lehetővé tévő A csomag kikiáltási ára négymilliárd forint. Az értesítő szerint a blokk 5 megaherznyi (Mhz) frekvenciát kínál a 900 Mhz-es sávban. Ha az árverés első fordulóját eredménytelennek nyilvánítják (ezt egy korábbi kormányrendelet lehetővé teszi), úgy második nekifutásra a jelenlegi három szolgáltató, a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor is ringbe szállhat a csomagért. Az A blokkhoz kapcsolódik egy kiegészítő pakett is, amivel önállóan is képes teljes mobilinternet- és mobiltelefon-szolgáltatást nyújtani egy új piacra lépő. Sikeres árverés esetén ugyanis a három darab 5 Mhz-es sávszélességű 1800-as és ugyanennyi 2100 Mhz-es blokkot tartalmazó pakettet egyelőre nem ismert fix áron veheti meg a nyertes.
A B blokkban összesen 5,8 Mhz-re lehet pályázni, egy Mhz-enként, illetve a maradék nyolc tizedért önállóan. A szabad frekvenciablokkot elvileg közel egyenlő részben is megszerezhetik a jelenlegi szolgáltatók, ám ha az A blokk valóban egy új cégnél landol, vélhetően meglódulnak az árajánlatok. Az itt rendelkezésre álló 5,8 Mhz háromfelé osztása esetén ugyanis egyik cég sem teljesítheti a mindegyikük által korábban bejelentett, lényegében teljes mobilinternetes lakossági lefedettséget. Az árverésre október 20-án lehet jelentkezni, az aukció lezárásának tervezett időpontja december 12.
Mindeközben vállalati hírekből sincs hiány. Átalakul a Vodafone Magyarország legfelső vezetése: öt év után Beck György megválik a cég elnök-vezérigazgatói posztjától, és elnökként folytatja a munkát, míg a vezérigazgatói székbe az olasz Diego Massidda, a cégcsoport és a németországi leánycég egyik igazgatója ülhet. A feladatmegosztást illetően Beck tegnapi sajtótájékoztatóján közölte: Massiddára az operatív feladatok várnak, míg ő többek között a politikai és média-kapcsolattartásért, lobbizásért lesz felelős.
A Magyar Telekom tegnap tette közzé negyedéves jelentését. A társaság 4 362 000 000 forint nettó eredményt ért el a második negyedévben, ami 72,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A bevétel 4,6 százalékkal, 143 566 000 000 forintra csökkent. A társaság az idei első negyedévben 15,2 milliárd forint nettó eredményt és 142,5 milliárd forint bevételt ért el, ami 7,8 százalékkal, illetve 3,3 százalékkal kisebb a tavalyi azonos időszakinál. A cég közleménye idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki a gyengélkedő magyar távközlési piaccal és a lassú gazdasági fellendüléssel magyarázta az eredményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.