Nem érdemes ár alatt eladni a búzát

Négymillió tonna búza kerülhet idén a raktárakba; a termény minősége kiváló, és várhatóan ennek megfelelő lesz  az ára is – legalábbis erre számítanak a szakértők.

Dénes Zoltán
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegében befejeződött a búza idei betakarítása, ugyanis már csak a termőterület két-három százalékán kell learatni a gabonát – közölte Vancsura József. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint betakarítást követően mintegy négymillió tonna gabona kerül a magtárakba. Tavaly a betakarított búza mennyisége 3,76 millió tonna volt. A GOSZ elnöke szerint a termény minősége jó, mintegy hetven százaléka megfelel az étkezési elvárásoknak. Lesz elegendő mennyiség a belföldi felhasználásra, sőt, egy-két millió tonnát akár exportálhatunk is.
A Vetőmag Szövetség és Terméktanács arra világított rá, hogy a termelők idén annak ellenére takarítottak be a tavalyinál több és jobb minőségű termést, hogy az előző évinél kisebb, összesen 953 ezer hektár körüli területen vetettek búzát. Szerencsére idén az időjárás is kedvezőbben alakult az agrárium számára, mint tavaly – nyilatkozta Kurtz György, a Syngenta kalászosszakértője az idei évről. Hozzátette: noha a belvizek és a csapadékos ősz miatt a búza vetése elhúzódott, a száraz tavasznak és a szakszerű növényvédelemnek köszönhetően a termés jó lett. Általánosságban a búza termésátlaga közepes, az időjárástól függően nagy szórást mutat: Tolna megyében kifejezetten jó eredmények születtek, míg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei terméseredmények alacsonyabbak voltak az átlagnál. Az orosz exporttilalom és a nagy európai gabonatermesztő országok aszályos időjárása miatt a terményárak egészen a betakarítás közeledtéig magasak voltak.
A nyár derekán már nemcsak a hazai, de a globális gabonatermés is viszonylagos pontossággal prognosztizálható. Az előrejelzések árupiaci szempontból kedvező kilátással kecsegtetnek, hiszen a termés kis léptékű csökkenése mellett a kereslet ismét növekedett mind az élelmiszer-, mind az energiacélú felhasználás bővülése miatt – mondta Hont András. A Solar Capital elemzője szerint nemzetközi viszonylatban a búza és a rozs felértékelődésére is számíthatunk.
– Mivel az idei globális termés a felhasználási igényt nem képes fedezni, és a gabona fogyasztása rövid időn belül a válság ellenére sem eshet vissza radikálisan, a gabonakészletek várhatóan tovább csökkennek, ami az árak emelkedését indokolja – összegezte várakozásait Hont András, aki szerint a drágulás irányába hat a bizonytalan befektetői környezet is, ez az árupiacok felértékelődéséhez vezet. A globális búzatermés a 2010–2011-es évben várhatóan 645 millió tonna lesz, ami 5,5 százalékos visszaesést jelentene a 2008–2009-es rekordterméshez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.